Matilda torta (Matilda cake) postala je pravi hit na TikToku, Instagramu i među ljubiteljima deserata. Inspirirana je slojevitim čokoladnim kolačem iz filma Matilda, a osim bogatog okusa, posebno oduševljava svojom sočnošću i čokoladnom glazurom.

Donosimo recept inspiriran s više recepata sa stranih portala i blogova.

Sastojci:

Za biskvit (3 kore):

  • 210 g pšeničnog brašna
  • 75 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 120 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo)
  • 240 ml mlaćenice ili jogurta
  • 120 ml vruće vode
  • 1 žličica instant kave (po želji, pojačava okus čokolade)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za ganache:

  • 300 g tamne čokolade (najmanje 60 % kakaa)
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca

Za sirup (natapanje):

  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
Matilda torta - recept za sočni čokoladni kolač
Foto: Shutterstock

Priprema:

Biskvit:

  • Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  • Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u zdjelu.
  • U drugoj zdjeli pjenjačom izmiksajte jaja, šećer, ulje, jogurt i vaniliju.
  • Umiješajte suhu smjesu u mokru smjesu, zatim polako dodajte vruću vodu s kavom dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Podijelite smjesu u tri podmazana kalupa promjera 20 cm. Pecite 25-30 minuta. Ohladite na rešetki.

Sirup:

  • U loncu zagrijte vodu sa šećerom dok se šećer ne otopi. Ohladite i pripremite za natapanje kore.

Ganache:

  • Zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko nasjeckane čokolade i ostavite 2-3 minute.
  • Miješajte dok ne postane glatko, dodajte maslac i miješajte dok se ne sjedini.

Sastavljanje torte:

  • Prvu koru premažite sirupom i slojem ganachea.
  • Stavite drugu koru, ponovite natapanje i ganache.
  • Na kraju stavite treću koru i premažite cijelu tortu ostatkom ganachea.
  • Ohladite najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći, prije posluživanja.