Sarma je jedno od najpopularnijih, ako ne i najpopularnije zimsko jelo za koje postoji bezbroj recepata i trikova, a mnogi se prenose generacijama i u obiteljima.
Doznajte kojih pravila se drži poznati TV kuhar Tomislav Špiček, a u nastavku vam donosimo i recept najpoznatijeg TV kuhara iz bivše države - Steve Karapandže, na čijim su receptima, kulinarskim savjetima i trikovima odrastale generacije.
1. Kiseli kupus
Poznati kuhar rekao je da je zelje, odnosno kupus jedno od četiri najvažnija pravila kod pripreme ovog jela. Naglasio je da nije svaki kupus za sarmu jer neke vrste kupusa bolje su za salatu ili prilog. Savjetuje da odaberete svježe zelje koje ćete sami ukiseliti jer će tako imati posevan okus. Naravno, nemaju svi mogućnosti kiseliti kupus pa kuhar predlaže da svakako nabavite domaći na tržnici jer je ukusniji nego vakuumirani u trgovinama.
Kuhar savjetuje da prije nego što ćete ga kuhati, probate kupus jer ako je previše kiseo ili slan, isperite ga vodom.
2. Mljeveno meso
Meso je druga važna stavka. Špiček preporučuje da u sarmi koristite isključivo svinjetinu, nikako mješavinu svinjetine i junetine. Kod kupovine mesa, svakako od mesara tražite da vam izmelje dijelove svinjske plećke i vrata.
3. Dimljeno meso
Treći savjet odnosi se na dimljeno meso koje sarmi daje posebnu aromu i okus, tzv. šmek.
4. Koliko dugo kuhati sarmu?
I četvrti savjet odnosi se na način kuhanja. Prema mišljenju poznatog kuhara, sarma je najbolja kada se priprema na starinskoj peći na drva. Ako nemate peć na drva, na štednjaku je morate ostaviti da krčka dva do tri sata na laganoj vatri, rekao je za Večernji.
Sarma po receptu Steve Karapandže
Sastojci:
- 100 g riže
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- malo soli i papra
- 1 žlica mješavina začina s povrćem
- malo ljute mljevene paprike
- 1 lovorov list
- suha rebrica ili kobasice
- 1-2 žlice sitno sjeckane pancete (ako želite)
- 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
- 500 g mljevenog miješanog mesa najbolje od vratine
- 2 žlice peršinovog lista
- 1 jaje
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 2 žlice koncentrata rajčice
Za zapršku:
- malo ulja
- 1 žličica crvene slatke paprike
- 1 veća glavica luka
- 1 režanj češnjaka
Priprema:
- Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu narezani češnjak, a ako želite možete i malo pancete narezane na kockice.
- Meso stavite u duboku posudu te dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar, mješavina začina s povrćem i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance.
- Listove kupusa punite s žlicom i pol nadjeva i rolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suho meso, a onda pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa. Zatim dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat rajčice pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
- Kuhajte dva do tri sata povremeno doljevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno.

