Vanilin kiflice su klasik božićne i zimske kuhinje i kod nas, a nalaze se na drugom mjestu najpopularnijih božićnih kolača po izboru čitatelja Story.hr.

Poznate kao Vanillekipferl, klasičan su božićni kolačić u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj poseban recept naziva se "Generationsrezept" (generacijski recept) jer se prenosi unutar obitelji već godinama - bake djeci, djeca unucima. Recept, koji je vrlo popularan na Chefkoch.de, često se opisuje kao onaj "od moje bake", što govori o njegovoj tradiciji i dugovječnosti.

Vanilin kiflice - najpopularniji generacijski recept
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 560 g brašna
  • 160 g šećera
  • 400 g hladne maslaca (ili margarina)
  • 200 g mljevenih lješnjaka (ili drugih orašastih plodova)

Za valjanje nakon pečenja:

  • 100 g šećera + 4 paketića vanilin šećera

Priprema:

  • Sve suhe sastojke i maslac (izrezan na kockice) zamijesite u tijesto.
  • Tijesto stavite na sat vremena u hladnjak (hladno tijesto je važno).
  • Od tijesta formirajte valjke, potom podijelite na manje komade i oblikujte polumjesece.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C (gornja + donja temperatura) oko 15 minuta dok ne porumene.
  • Još tople kiflice uvaljajte u mješavinu šećera i vanilin šećera.
  • Pustiti da se potpuno ohlade prije pospremanja u kutije.