Posljednjeg četvrtka u studenom u SAD-u slavi se Dan zahvalnosti. Iz američkih filmova i serija svi se sjećamo koliko je hrana važna na taj blagdan. Na jelovniku je obavezna pečena purica s pireom od krumpira ili batata, a za desert pita od bundeve, jabuka ili pekan oraha.

Amerikanci su poznati po svojoj piti od jabuka s rešetkom od prhkog tijesta, a zbog popularnosti ove poslastice počeli su je raditi s različitim nadjevima od voća. Recept nije kompliciran, a krajnji rezultat je jednostavno nevjerojatan. Mirisni voćni nadjev i zlatna hrskava korica čine ga prepoznatljivim, a uz dva savršena trika uspjet će i vama. Tijesto se radi u blenderu, a da bi uspjelo, u vodu možete dodati žličicu votke jer će se tako tijesto brže sjediniti. Također, prije nego počnete peći pitu od jabuka, omotajte kalup aluminijskom folijom jer ćete tako dobiti zlatnu koricu, a nadjev neće zagorjeti.

S YouTube kanala Preppy Kitchen donosimo recept za američku pitu s jabukama koja ima poznatu rešetku od prhkog tijesta.

Pita od jabuka s rešetkom

Sastojci:

Za punjenje:

  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1,3 kg jabuka
  • 2/3 šalice šećera
  • 1/4 šalice maslaca
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žlica kukuruznog škroba

Za koru:

  • 230 g maslaca
  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/3 šalice ledene vode
  • 1 žličica votke

Dodatno:

  • 1 jaje
  • malo mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice cimeta
Američka pita od jabuka - dva recepta s trikom Michelle Obame
Foto: Shutterstock

Priprema:

U blender dodajte brašno, šećer i sol. Izmiksajte, zatim dodajte hladan maslac i ponovno izmiksajte. Polako ulijevajte ledenu vodu, votku i limunov sok i nastavite miješati. Uzmite malo tijesta i stisnite, ako se stvore grudice, izvadite tijesto iz blendera. Ako se nisu stvorile grudice, dodajte još malo vode i kratko miksajte. Kad izvadite tijesto iz blendera još ga malo mijesite da se svi sastojci dobro sjedine. Razvaljajte ga u krug debljine 2,5 cm i stavite u foliju ili vrećicu. Ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Jabuke ogulite i narežite na ploške pa ih pokapajte limunovim sokom. Dodajte šećer i promiješajte. U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte jabuke i pirjajte oko 2-3 minute uz stalno miješanje. Zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok, oko 7 minuta. Jabuke procijedite, a dobivenu tekućinu vratite u tavu i dodajte kukuruzni škrob. Promiješajte i uz miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Preko jabuka ponovo prelijte umak, dodajte cimet i muškatni oraščić pa promiješajte i ostavite da se nadjev potpuno ohladi.

Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pa ga prebacite u kalup. Tijesto koje viri iz kalupa izrežite pa opet premijesite i razvaljajte. Izrežite trake. Ulijte nadjev, pa na to stavite trake, tako da se preklapaju. Ponovno odrežite višak i dobro utisnite tijesto. Umutite jaje s mlijekom i premažite. Pospite cimetom pomiješanim s šećerom, pa kalup omotajte aluminijskom folijom. Na ovaj način će pita biti savršeno pečena, imat će zlatnu koricu, a sredina neće zagorjeti. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-50 minuta.

Detaljni postupak pripreme pogledajte u videu:

Recept Michelle Obama za pitu od jabuka

Bivša Prva dama SAD-a, Michelle Obama, poznata je ljubiteljica kuhanja i zdrave prehrane pa je tako svojedobno objavila i knjigu 'American Grown: The Story of the White House Kitchen and Gardens Across America' u kojoj na 271 stranici promiče vrtlarstvo i zdravu hranu. Među brojnim savjetima, našli su se i oni za pripremu nekih od najdražih jela obitelji Obama među kojima je i kolač od jabuka za kojeg Michelle tvrdi da njezin suprug naprosto obožava.

Američka pita od jabuka - dva recepta s trikom Michelle Obame
Foto: Shutterstock

Radi se o slastici koja je kombinacija pite od jabuka i drobljenca. Peče se čak 3 sata, a zbog sporog pečenja kora u konačnici omekša i to je ono što se Baracku najviše sviđa kod ovog kolača.

Sastojci:

Nadjev:

  • 8 Granny Smith jabuka, oguljene i narezane
  • 1 1/2 do 2 šalice smeđeg šećera
  • 1 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice brašna

Kora:

  • 3 lista gotovih kora za pite
  • maslac

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za nadjev i pustite da preko noći odstoji u hladnjaku kako bi začin prošao skroz kroz jabuke.
  2. Maslacem premažite i pobrašnite dno velike posude za pečenje. Na dno posude posložite jednu i pol koru za pitu i probodite je vilicom.
  3. Istresite punjenje i na nekoliko mjesta stavite malo maslaca. Prekrijte sve ostatkom kora pri tome prekrivajući cijelu smjesu. Pritisnite rubove kora kako bi punjenje bilo u potpunosti prekriveno sa svih strana.
  4. Premažite rastopljenim maslacom.
  5. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  6. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva i pecite oko tri sata.