Blagdani su nezamislivi bez kolača, a za Božić se priprema najviše vrsta slastica, od sitnih i suhih kolačića i keksića, preko tradicionalnih kolača od dizanog tijesta pa sve do kremastih i raskošnih torti i slastica.
Donosimo vam 5 recepata za najpopularnije prhke sitne kolačiće, u koje obavezno spadaju medenjaci, linzeri, raspucanci, išleri te kremaste ruske kape ili šubarice.
1. Medenjaci
Sastojci:
- 5 žlica meda
- 5 žlica šećera
- 1 jaje
- 5 žlica mleka
- 5 žlica ulja
- 450 g brašna
- 1 žlica sode bikarbone
Priprema:
Izmiksajte med, šećer i jaje. Zatim dodajte mlijeko i ulje, kao i prosijano brašno sa sodom bikarbonom. Umijesite testo, pa rukama oblikujte loptice. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C oko 12 minuta, a onda ostavite još 3 minute u isključenoj pećnici.
2. Linzeri
Sastojci:
- 250 g brašna
- 75 g šećera
- 150 g maslaca
- 80 g mljevenog badema
- 1 jaje
- malo soli
- 50 g pekmeza
Priprema:
Pomiješati brašno, šećer, maslac, mljeveni badem, jaje i malo soli i umijesiti testo. Zamotajte ga u foliju i ohladite u hladnjaku oko sat vremena.
Razvaljati tijesto na 4-5 mm debljine i kalupima rezati oblike (zvjezdice, boriće, srca, sobove...)
Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 12 minuta, paziti da ne zagore. Ohladiti pa spajati dva dijela (puni i šuplji ako imate zvjezdice ili dva borića) pekmezom i pospite šećerom u prahu.
3. Ruske kape ili šubarice
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 8 žlica šećera
- 200 g brašna
- 3 žlice kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 2 žlice brašna
- 3 žlicee gustina
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g bijele čokolade
- 200 g maslaca
- 70 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema:
Zagrijte pola mlijeka. U ostatak mlijeka dodajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kad mlijeko prokuha dodajte zapršku od brašna i skuhajte gustu kremu. U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu i miješajte da se sjedini. Nadjev pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg sa šećerom. Dodajte žumanjak, pa sve izmiksajte, zatim dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa sve sjedinite pjenjačom da masa ostane prozračna. Pleh obložite papirom za pečenje, prebacite smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva.
Ohlađeni biskvit čašom ili okruglim kalupom izrežite na što više krugova. Svaki krug biskvita poprečno zarežite nožem. Ohlađenu kremu izmiksajte pa postepeno dodajte maslac za vrijeme miksanja. Ohladite u hladnjaku dok ne očvrsne dovoljno da se lako maže po biskvitu.
Na jedan krug stavite punu žličicu kreme, preklopite drugim krugom, pa strane premažite kremom i uvaljajte u kokos. Na pari otopite čokoladu sa uljem, pa na svaki kolačić stavite po jednu žličicu čokolade i pažljivo razmažite do rubova. Gotovu šubaricu stavite u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku do posluživanja.
4. Raspucanci
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 200 g mekog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanil šećer
- prstohvat soli
- po želji malo naribanu koricu naranče
- šećer u prahu za valjanje keksi
Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.
5. Išleri
Sastojci za tijesto:
- 190 g maslaca
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 220 g brašna
Za nadjev:
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 60 g čokolade
- 120 g maslaca
Za glazuru:
- 60 g čokolade
- 2 žlice ulja
Priprema:
Pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte mljevene orahe i žumanjke. Sve još jednom izmiksajte. Dodajte brašno pa dobro umijesite tijesto i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga tijesto razvaljajte valjkom na debljinu od oko pola centimetra, pa kalupom ili čašom vadite okrugle keksiće. Poredajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih na 180 stupnjeva desetak minuta. Pazite da ostanu bijeli i da ne zagore.
Dok se keksići peku pripremite nadjev. Dva cijela jaja i šećer skuhajte na pari dok se ne zgusne i na kraju dodati izlomljenu čokoladu. Ostavite da se ohladi pa dodajte omekšali maslac i sve zajedno izmiksajte u čvrstu kremu. Ohlađene keksiće punite kremom i spajajte po dvije, kao linzere. Za glazuru otopite čokoladu i ulje na laganoj vatri pa miješajte dok se dobro ne sjedine. Umočite gornju polovicu svakog išlera u otopljenu čokoladu i ostavite da se stegne.

