Jeste li znali da postoji kolač nazvan po Robertu Redfordu? Pojavio se u 1970-ima, kad je legenadarni glumac bio vrlo popularan. Recepti su se dijelili putem novina i magazina, a ime je nastalo kao duhovit, ali laskavi način da se opiše koliko je desert “privlačan” i “neodoljiv”.

Ova kremasta slastica poznata je po nazivima kao što su Better Than Robert Redford Cake, Next Best Thing to Robert Redford, što u prijevodu znači Kolač bolji od Roberta Redforda ili Najbolja stvar iza Roberta Redforda.

Radi se o desertu u više slojeva, a priprema se s kremom od sira, instant pudingom (čokoladnim i/ili od vanilije), šlagom, korom od orašastih plodova i maslaca, ponekad s mrvicama čokolade ili dodatnim ukrasima.

A što je najbolje, priprema je jednostavna, bez pečenja (ili s minimalnim pečenjem kore). Rezultat je lagan, kremast i osvježavajući desert koji se doslovno topi u ustima.

Recept za kolač bolji od Roberta Redforda

Pronašli smo recept na food blogu Valerie's Kitchen.

Sastojci:

Za koru:

  • 150 g glatkog brašna
  • 140 g maslaca (10 žlica), otopljenog
  • 120 g nasjeckanih oraha ili pekan oraha

Za kremasti sloj:

  • 225 g krem sira na sobnoj temperaturi
  • 120 g šećera u prahu (1 šalica)
  • 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  • 200 ml tučenog slatkog vrhnja ili biljnog šlaga

Za puding sloj:

  • 1 vrećica instant vanilin pudinga (40 g)
  • 1 vrećica instant čokoladnog pudinga (40 g)
  • 720 ml hladnog mlijeka (3 šalice)

Za završni sloj:

  • 200 ml tučenog slatkog vrhnja ili biljnog šlaga (druga polovica)
  • naribana čokolada ili čokoladne mrvice
  • malo nasjeckanih oraha za posipati
Recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, otopljeni maslac i nasjeckane orahe.
  2. Utisnite smjesu u dno kalupa (33 × 23 cm) ili približno slične veličine.
  3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 20–25 minuta, dok kora ne dobije lagano zlatnu boju. Ohladite.
  4. Umutite krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer.
  5. Dodajte polovicu tučenog vrhnja i lagano umiješajte.
  6. Namažite preko ohlađene kore.
  7. U hladno mlijeko umiješajte obje vrećice pudinga (vanilija + čokolada) i miksajte dok se ne zgusne.
  8. Rasporedite smjesu preko kremastog sloja.
  9. Premažite ostatkom tučenog vrhnja.
  10. Pospite naribanom čokoladom i orasima.
  11. Stavite kolač u hladnjak na najmanje 4 sata (još bolje preko noći) da se svi slojevi stisnu.