Jeste li znali da postoji kolač nazvan po Robertu Redfordu? Pojavio se u 1970-ima, kad je legenadarni glumac bio vrlo popularan. Recepti su se dijelili putem novina i magazina, a ime je nastalo kao duhovit, ali laskavi način da se opiše koliko je desert “privlačan” i “neodoljiv”.
Ova kremasta slastica poznata je po nazivima kao što su Better Than Robert Redford Cake, Next Best Thing to Robert Redford, što u prijevodu znači Kolač bolji od Roberta Redforda ili Najbolja stvar iza Roberta Redforda.
Radi se o desertu u više slojeva, a priprema se s kremom od sira, instant pudingom (čokoladnim i/ili od vanilije), šlagom, korom od orašastih plodova i maslaca, ponekad s mrvicama čokolade ili dodatnim ukrasima.
A što je najbolje, priprema je jednostavna, bez pečenja (ili s minimalnim pečenjem kore). Rezultat je lagan, kremast i osvježavajući desert koji se doslovno topi u ustima.
Recept za kolač bolji od Roberta Redforda
Pronašli smo recept na food blogu Valerie's Kitchen.
Sastojci:
Za koru:
- 150 g glatkog brašna
- 140 g maslaca (10 žlica), otopljenog
- 120 g nasjeckanih oraha ili pekan oraha
Za kremasti sloj:
- 225 g krem sira na sobnoj temperaturi
- 120 g šećera u prahu (1 šalica)
- 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
Za puding sloj:
- 1 vrećica instant vanilin pudinga (40 g)
- 1 vrećica instant čokoladnog pudinga (40 g)
- 720 ml hladnog mlijeka (3 šalice)
Za završni sloj:
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja ili biljnog šlaga (druga polovica)
- naribana čokolada ili čokoladne mrvice
- malo nasjeckanih oraha za posipati
Priprema:
- Pomiješajte brašno, otopljeni maslac i nasjeckane orahe.
- Utisnite smjesu u dno kalupa (33 × 23 cm) ili približno slične veličine.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 20–25 minuta, dok kora ne dobije lagano zlatnu boju. Ohladite.
- Umutite krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer.
- Dodajte polovicu tučenog vrhnja i lagano umiješajte.
- Namažite preko ohlađene kore.
- U hladno mlijeko umiješajte obje vrećice pudinga (vanilija + čokolada) i miksajte dok se ne zgusne.
- Rasporedite smjesu preko kremastog sloja.
- Premažite ostatkom tučenog vrhnja.
- Pospite naribanom čokoladom i orasima.
- Stavite kolač u hladnjak na najmanje 4 sata (još bolje preko noći) da se svi slojevi stisnu.