Sezona je šljiva, ukusnog i slatkog voća koje se najčešće koristi u pripremi pekmeza, džemova i marmelada, ali je omiljeno i u raznim kolačima, starinskim pitama i štrudlama te u pripremi rakije.
Kada želite nešto slatko, a ne želite zaprljati puno posuđa, ovaj kolač sa šljivama je pravo rješenje. Sve se pomiješa u jednoj zdjeli, a na kraju dobijete sočan. mirisan i zlatnožuti pečen kolač. Idealan je za jutarnju kavu, popodnevni odmor ili nenajavljene goste.
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g maslaca (omekšalog)
- 150 g šećera
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- kora jednog limuna
- 2 jaja
- 230 g brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 120 ml mlijeka
- šljive (prepolovljene, bez koštica)
Za posipanje:
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- 20 g hladnog maslaca narezanog na kockice
Priprema:
Omekšali maslac miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte naribanu koricu limuna i jaja jedno po jedno, miješajući između miksanja. Brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično umiješajte s mlijekom. Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup ili posutu tepsiju (npr. 20x30 cm). Po tijestu složite polovice šljiva.
Za posipanje pomiješajte šećer i brašno, dodajte kockice hladnog maslaca i prstima trljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite po voću. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 35 minuta, dok lijepo ne porumeni.