Sezona je šljiva, ukusnog i slatkog voća koje se  najčešće koristi u pripremi pekmeza, džemova i marmelada, ali je omiljeno i u raznim kolačima, starinskim pitama i štrudlama te u pripremi rakije.

Kada želite nešto slatko, a ne želite zaprljati puno posuđa, ovaj kolač sa šljivama je pravo rješenje. Sve se pomiješa u jednoj zdjeli, a na kraju dobijete sočan. mirisan i zlatnožuti pečen kolač. Idealan je za jutarnju kavu, popodnevni odmor ili nenajavljene goste.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 100 g maslaca (omekšalog)
  • 150 g šećera
  • 1 čajna žličica vanilin šećera
  • kora jednog limuna
  • 2 jaja
  • 230 g brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 120 ml mlijeka
  • šljive (prepolovljene, bez koštica)

Za posipanje:

  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 20 g hladnog maslaca narezanog na kockice
Recept za najlakši kolač sa šljivama iz jedne posude
Foto: Shutterstock

Priprema:

Omekšali maslac miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte naribanu koricu limuna i jaja jedno po jedno, miješajući između miksanja. Brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično umiješajte s mlijekom. Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup ili posutu tepsiju (npr. 20x30 cm). Po tijestu složite polovice šljiva.

Za posipanje pomiješajte šećer i brašno, dodajte kockice hladnog maslaca i prstima trljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite po voću. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 35 minuta, dok lijepo ne porumeni.