Nutricionisti naglašavaju da je nakon60. godine života važno prilagoditi jelovnik kako biste očuvali zdravlje srca, mozga i probavnog sustava. Odabir hrane za večeru može imati značajan utjecaj na kvalitetu sna, razinu energije i cjelokupno zdravlje. Evo koje namirnice trebate jesti navečer nakon 60. godine.

Riba

5 najboljih obroka za žene iznad 60
Zdraviju verziju britanskog klasika 'fish and chips' možete napraviti sa srdelom i pommes fritesom pečenim u pećnici Foto: Shutterstock

Riba se već dugo smatra jednom od najzdravijih namirnica, posebice masne vrste poput lososa i skuše, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Prema studiji Harvard Health iz 2021., ove kiseline pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i podržavaju rad mozga.

Povrće

Povrće.jpg
Povrće Foto: Shutterstock

Vlakna iz povrća igraju ključnu ulogu u zdravlju probave, no njihova večernja konzumacija može izazvati probleme poput nadutosti. Sirovo povrće, poput brokule i tikvica, može biti teško probavljivo, dok su kuhani ili pečeni oblici puno lakši za želudac, a zadržavaju bitne vitamine i minerale.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi.jpg
Foto: Shutterstock

Orasi, bademi i lješnjaci bogati su magnezijem i vitaminom E koji su neophodni za zdravlje mozga i srca. No, nakon 60. godine života žvakanje može postati otežano pa se orašaste plodove prije konzumacije preporučuje usitniti ili izblendati.

Svježi sir

Svježi sir.jpg
Foto: Shutterstock

Kalcij je neophodan za održavanje zdravlja kostiju, ali način na koji se unosi može utjecati na njegovu apsorpciju. Istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition 2019. pokazalo je da se kalcij lošije apsorbira iz proizvoda bez masti. Osim toga, prirodne masti u mliječnim proizvodima pridonose duljem osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine i spriječiti kasnovečernje jedenje.

Cjelovite žitarice

žitarice
Foto: tetiana-bykovets-p92EqsyZAGY-unsplash

Za razliku od rafiniranih ugljikohidrata, cjelovite žitarice poput zobene kaše i heljde pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Međutim, zbog sporijeg metabolizma u starijoj životnoj dobi preporuča se smanjiti porcije kako bi se izbjeglo preopterećenje probavnog sustava.