Rajčice su poznate po svojoj živopisnoj boji, slatkom okusu i brojnim zdravstvenim dobrobitima. Prepun je esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse, od kojih je najpoznatiji likopen.

Međutim, osobe sa sljedećim zdravstvenim problemima trebaju biti oprezne kada jedu rajčice.

Refluks kiseline i GERB

Žgaravica i njezin kronični oblik, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), stanja su u kojima se želučana kiselina vraća u jednjak.

Nutricionistica Edwina Raj ističe da su rajčice prirodno kisele, što kod nekih ljudi može izazvati nelagodu sa žgaravicama. Visoka kiselost ovog povrća može potencijalno izazvati refluks kiseline, kao i pogoršati postojeće simptome, kaže ona.

Rajčica
Foto: Shutterstock

Sindrom iritabilnog crijeva

Osobe sa sindromom iritabilnog crijevačesto su osjetljive na određene namirnice, uključujući one bogate vlaknima ili određenim šećerima, poput fruktoze.

Rajčice, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama, mogu biti potencijalni okidač za probavne smetnje kod nekih osoba s ovim sindromom, navodi World Journal of Gastroenterology.

Netolerancija na histamin

Netolerancija na histamin je stanje koje karakterizira nesposobnost tijela da ispravno razgradi i metabolizira ovaj spoj.

Rajčice se smatraju hranom s umjerenim do visokim sadržajem histamina, a osobe s navedenom intolerancijom mogu doživjeti simptome poput glavobolje, kožnih osipa, začepljenosti nosa ili želučanih tegoba.

Rajčica.jpg
Foto: Shutterstock

Bubrežni kamenac

Prema časopisu Biology, rajčice sadrže oksalate, prirodne tvari koje mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba sklonih ovoj bolesti.

Ako ste u prošlosti imali bubrežne kamence ili ste u opasnosti od njih, korisno je smanjiti konzumaciju ovog povrća i održavati odgovarajuću hidrataciju.

Alergije ili preosjetljivost

Iako relativno rijetko, neki ljudi mogu razviti alergiju ili preosjetljivost na rajčice. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, od kožnih osipa, svrbeža i oteklina do želučanih tegoba.

Ako sumnjate na alergiju ili preosjetljivost na rajčicu, potrebno je potražiti savjet liječnika i po potrebi podvrgnuti se odgovarajućim pretragama kako bi se utvrdio uzrok simptoma, piše N1info.