Uravnotežena i zdrava, ova redukcijska dijeta stvorena je kako bi iskoristila sve blagodati ljeta.

Vrlo je važno sladoled uzimati u količinama do 3 kuglice po obroku, a svakako ga prije konzumacije ostaviti da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi dobio mekanu teksturu.

Koriste se 'obične' kuglice sladoleda, bez aditiva i preljeva.

Sladoled
Foto: Shutterstock

Dodatna važna napomena u ovoj dijeti tiče se salate - u svim obrocima ona mora biti obilna (potpuno neograničena) i raznovrsna, osim ako nije drugačije navedeno, ne uključuje povrće bogato škrobom (grašak, kukuruz i sl.), ali u svaki obrok uključujemo rajčicu i neku od lisnatih salata (zelena salata, kupus, rukola i sl.).

Jedina ulja koja se koriste u prehrani su hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje kao što je spomenuto – ono je odlična zamjena za velike količine parmezana.

Od začina, na mjestima gdje je navedeno, koriste se samo sol, peršin i češnjak.

Na mjestima gdje količine nisu istaknute, predviđeno je da se one neće strogo kontrolirati, ali se da može odrediti samostalno, ali bez pretjerivanja.

Dinja
Foto: Shutterstock

Bilo koja konzumacija voća može se zamijeniti dinjom bez posebnih ograničenja.

Ovu dijetu treba ponavljati u dvostrukim ciklusima (svaki po 14 dana).

1. DAN

Natašte: 1 cijeđena naranča
Doručak: sladoled
Ručak: kuhani krumpir, salata (2 žličice ulja)
Večera: posni kravlji sir s nemasnim jogurtom i začinima, salata po izboru (bez ulja)

2. DAN

Natašte: breskve, kava
Doručak: dvopek i jogurt
Ručak: sladoled, breskva
Večera: 200 g telećeg mesa (pečenog na žaru), mlade tikvice (kolutiće, kuhati u slanoj vodi 3-5 minuta, 1 kašičica ulja)

3. DAN

Natašte: sladoled
Doručak: kruške
Ručak: tjestenina s povrćem bez ulja i umaka, 2 žličice parmezana
Večera: 5 tvrdo kuhanih bjelanjaka, salata po izboru (bez ulja)

Kuhana jaja
Foto: Unsplash

4. DAN

Natašte: 2 tvrdo kuhana žumanjka, dvostruko pečena
Doručak: sladoled (kuglice)
Ručak: salata po izboru (bez ulja), sa 150 g kuhanog graška
Večera: 100 g nemasne tunjevine, salata bez ulja

5. DAN

Natašte: lubenica
Doručak: sladoled (kuglice)
Ručak: integralno pecivo, posna šunka, salata bez ulja
Večera: lubenica

6. DAN

Natašte: sladoled (kuglice)
Doručak: breskve
Ručak: kuhani krumpir, salata bez ulja
Večera: posni kravlji sir, nemasni jogurt, prethodno narezani, posoljeni i ocijeđeni krastavci sa začinima (so, peršin, češnjak)

Zrnati sir
Foto: Shutterstock

7. DAN

Natašte: smokve ili grožđe
Doručak: sladoled (kuglice)
Ručak: tjestenina, nemasni umak od rajčice, 2 žličice parmezana
Večera: kuhano meso, nemasni paradajz sos, mlade tikvice (kolutiće, kuhati u slanoj vodi 3-5 minuta, 1 žličica maslinovog ulja)