Čim se spomene dijeta, prva asocijacija je gladovanje, mršavljenje i slično. Međutim, kada je u pitanju dijeta protiv starenja, više se radi o promjeni same prehrane. Slana hrana, slatkiši, gazirana pića... sve to i te kako djeluje na kožu lica, čineći je natečenom, neprirodne boje i stvarajući prištiće. Šećer i sol glavni su neprijatelji ako se konzumiraju u velikim količinama, stoga je vrlo važno oduprijeti se nagonu i smanjiti unos pojedinih namirnica ako želite što dulje zadržati mladost.

Anti-age dijeta je dakle skup namirnica, minerala i vitamina koje treba uzimati kako biste izbjegli pojavu staračkih pjega, dubokih bora i na prirodan način zategli kožu, ali i održali zdravu, vitku liniju, piše Elle.rs

Anti age dijeta - pravila

Dijeta protiv starenja osmišljena je kako bi nam pomogla vratiti godine na našem licu,. Cijeli koncept osmislio je Nicolas Perricone, nutricionist i dermatolog, a njegovih savjeta slijedi i oprezna glumica Eva Mendes. U svojoj knjizi 'The Wrinkle Cure' ('Lijek za bore') tvrdi da tajna sprječavanja i uklanjanja bora leži upravo u načinu prehrane.

Idealne namirnice za žene u pedesetima
Foto: Shutterstock

U prvom redu, ovakva prehrana trebala bi naše tijelo osloboditi negativnog utjecaja slobodnih radikala koji napadaju i uništavaju zdrave stanice kože. Njihovim djelovanjem smanjuje se imunitet organizma, tijelo i koža su skloniji upalama i infekcijama, smanjuje se otpornost na vanjske utjecaje, UV zračenje, toksine...

Neutralizacija slobodnih radikala provodi se s pomoću antioksidansa i zato je njihova uloga za zdravlje i ljepotu tako važna. To su različiti vitamini, minerali, enzimi, oligoelementi, dakle sve ono što je koži potrebno da ostane lijepa i zdrava.

Sukladno tome, Perricone je objasnio da dijeta protiv starenja nije ništa komplicirano, te da se temelji na 3 osnovna koraka:

1. Prehrana - odabir namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima i mineralima te omega masnim kiselinama

2. Dodaci prehrani - uzimanje određenih dodataka prehrani koje je teško nadomjestiti hranom, a koji bi trebali pomoći revitalizaciji kože i jačanju imuniteta

3. Nanošenje prehrambenih proizvoda na kožu - prvenstveno se odnosi na pripremu raznih domaćih maski protiv bora

Maska za lice.jpg
Foto: Shutterstock

Anti-age dijeta usmjerena je na prilagođenu prehranu i promjenu nekih navika, jačanje imuniteta lica čijim opadanjem dolazi do crvenila, prištića i pretjerane pojave bora, te jačanje zaštitne barijere kože. Također povećava razinu kolagena i elastina u koži.

Najbolja hrana protiv bora

Na prvom mjestu - voda. Kako bismo sačuvali dovoljne količine kolagena potrebna nam je voda, a sve to kako bi lice bilo glatkije, punije i otpornije na iritacije. Zato se preporučuje piti 8 do 10 čaša vode dnevno. Organizam će izbaciti višak, a sačuvati ono što mu treba.

Riba

Proteini i omega-3 masne kiseline imaju izražena protuupalna svojstva, poboljšavaju elastičnost i bore se protiv svih znakova starenja kože. Dvije vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju, eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), smanjuju proizvodnju sebuma i važne su za njegu masne kože. Preporučuje se da riba bude na jelovniku čak pet puta tjedno, posebice losos, pastrva, sabljarka, bakalar, pa čak i tuna.

Orašasti plodovi

Naglasak je na orasima i bademima koji su također bogati aminokiselinama, a dnevna preporuka je količina koja vam stane u šaku. 

Zeleno povrće

Špinat, kelj, blitva, brokula... samo su neki od onoga što bi se trebalo naći na vašem jelovniku. Snažan su izvor antioksidansa i vrlo učinkovito uništavaju slobodne radikale.

Špinat je bogat nitratima
Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje

Bilo bi dobro pripremati obloge s maslinovim uljem, ponajviše zato što je ono bogato nezasićenim masnim kiselinama koje su izvrsne za kožu, te vitaminima A, E, D i K.

Bobičasto voće

Ovo voće sadrži veliki broj antioksidansa i ima povoljan glikemijski indeks, odnosno ne podiže razinu šećera u krvi. Jagode, kupine, maline, brusnice, borovnice trebali bismo konzumirati najmanje dva puta tjedno.

Agrumi

Bogate su vitaminom C, A, B1, B6, kalcijem, magnezijem, fosforom i željezom, a posebno se preporučuju: limun, naranča, grejp, mandarina i limeta.

Naranča je dobra za mršavljenje
Foto: Shutterstock

Grah

Ova biljka sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i lecitin, te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij.

Izvrstan je izvor proteina, folne kiseline, vitamina B6, B2 i B3, kao i vitamina K. Jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Preporučena količina je oko tri šalice kuhanog graha tjedno.

Jogurt, sir

Probiotici su vrlo važni u prehrani protiv starenja jer dobre bakterije pomažu koži u borbi protiv upala, a također će obnoviti vlažnost kože.

Jaja

Posebna preporuka je konzumacija bjelanjaka jer oni imaju sposobnost regeneracije kože.

Anti age dijeta je najbolji režim prehrane za žene preko 40
Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Vrlo je jak antioksidans te se preporučuje započeti dan šalicom ovog čaja.

Jelovnik treba dopuniti piletinom i puretinom, jabukama, dinjama, breskvama, kruškama, rajčicom, pšeničnim klicama, tofuom, a koristi će vam i luk, celer, paprike i cjelovite žitarice.

Anti age dijeta - jelovnik

Anti-age dijeta uključuje pet obroka tijekom dana, ali pametno kombiniranih i planiranih.

Evo primjera jelovnika koji bi mogao biti koristan.

Borovnice
Foto: Shutterstock

Doručak: šaka orašastih plodova, šaka bobičastog voća, šalica zobenih pahuljica, sve pomiješati s 2 dcl jogurta;

Međuobrok: jabuka, naranča ili voće po izboru;

Ručak: porcija pilećeg mesa, zelena salata s maslinovim uljem i limunom; Međuobrok: porcija povrća, kombinacija paprike, luka...

Večera: dva kuhana jaja, 100 g tunjevine, kao prilog špinat.

Namirnice koje treba izbjegavati u dijeti protiv starenja

Sve one namirnice koje imaju glikemijski indeks veći od 50 nisu prihvatljive u ovoj dijeti. Na popisu namirnica koje bismo trebali izbjegavati su prvenstveno složeni šećeri, kruh, tjestenina, riža, crveno meso, margarin, maslac, kukuruz, krumpir. Postoje i namirnice koje su zdrave, ali čiji je glikemijski indeks vrlo visok. Na primjer, lubenica ima GI 72, a mrkva 73.

Svakako, treba izbjegavati i jako slanu hranu, kao i alkohol i previše kave.