Ima ga posvuda – na livadama, travnjacima, a cvjeta u proljeće. Dostupan nam je na svakom koraku, ali je još uvijek zanemaren. Maslačak se može konzumirati i kuhan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može kuhati i čaj.

Blagotvorno djeluje na jetru i probavne organe, a sadrži i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživjeli moždani ili srčani udar.

Čaj od korijena maslačka dobar je za zdravlje
Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da nema boljeg biljnog lijeka za regeneraciju jetre od korijena maslačka. Također ubrzava izlučivanje tekućine iz organizma i poboljšava cirkulaciju krvi u bubrezima. Izvrstan je za ublažavanje tegoba uzrokovanih urinarnim infekcijama, a blagotvorno djeluje i na izgled kože.

Kako se pravi čaj od korijena maslačka
Foto: Shutterstock

Recept za čaj od korijena maslačka

Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna jušna žlica nasjeckanog korijena maslačka i 2 dl vode. Stavite korijen u vodu i ostavite da kuha 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite da se ohladi još 15 minuta kako bi voda upila hranjive tvari iz korijena. Najbolje ga je piti prije jela tri puta dnevno.