Stručnjaci su otkrili da se naš apetit mijenja s godinama, ali se usporava i metabolizam. Nakon pedesete godine života dolazi do smanjenja mišićne mase, a unos male količine hranjivih namirnica, fizička neaktivnost i menopauza mogu ubrzati taj proces.
Kako biste smršavjeli ako ste zagazili u šesto desetljeće, nutricionistica Blanca C. Garcia savjetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Prije svega, predložila je da pijete više vode, jer na taj način ne samo da gubite kilograme, već i smanjujete čimbenike rizika za dijabetes tipa 2. Također, nutricionistica savjetuje smanjenje ili potpuno izbacivanje prerađene hrane, posebice čipsa, peciva i sladoleda.
Većini ovih proizvoda nedostaje kvalitetnih i hranjivih sastojaka. Te su namirnice bogate rafiniranim ugljikohidratima, bojama i šećerom te dovode do debljanja, objasnila je nutricionistica. Podsjetila je na važnost unošenja dovoljne količine proteina, ali i to da nisu samo životinjskog porijekla. Blanca savjetuje da jedete leću, grah, gljive i kruh od cjelovitih žitarica.
'Uključivanje proizvoda od cjelovitog brašna u prehranu osigurat će vam unos složenih ugljikohidrata i vlakana, koja će vam pomoći da produžite osjećaj sitosti', rekla je.
Koje izvore proteina treba unositi u organizam tijekom posta, otkrila je nutricionistica Jovana Srejić Ferluga za Lepu i Srećnu.
'Biljni izvori proteina su mahunarke, poput graha, graška, leće i soje, ali i sjemenke i orašasti plodovi. No, važno je zapamtiti da te namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa je potrebno kombinirati više namirnica', rekla je i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u prehrani
Žitarice i mahunarke
Crni grah i riža
Orašasti plodovi i grašak
Leća i bademi
Kruh od pira i maslac od kikirikija