Ako volite sve što ima veze s bundevom, a pritom ste i strastveni ljubitelji tjestenine, ovaj recept će vas oduševiti. Pečena tjestenina s bundeva-feta umakom spaja najbolje od jeseni u jednom tanjuru, kremastu teksturu, bogat, slatko slani okus i jednostavnost pripreme koju ćete obožavati. Bilo da planirate opuštenu večeru kod kuće, tražite nešto novo za jesenski brunch ili jednostavno želite jelo koje grije i tijelo i dušu, ova kombinacija je pravi pogodak.

Pumpkin Feta Pasta

Sastojci (za 2 do 3 osobe):

250 g tjestenine po izboru (npr. rigatoni, penne, fusilli)

300 g očišćene bundeve (butternut, hokaido ili slatka tikva)

150 g fete (može i veganska verzija)

3 režnja češnjaka

Maslinovo ulje

Sol, papar

Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)

Svježi timijan ili kadulja (opcionalno)

Parmezan ili kvasne pahuljice za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite narezanu bundevu, cijele režnjeve češnjaka (u ljusci), fetu (staviti cijeli komad u sredinu), začinite maslinovim uljem, soli, paprom i po želji čilijem i začinskim biljem.

Pecite 25–30 minuta, dok bundeva ne omekša, a feta se lagano zapeče i postane kremasta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente i sačuvajte malo vode od kuhanja. Kada je sve pečeno, istisnite pečeni češnjak iz ljuske i u posudi sve zajedno zgnječite ili izmiješajte u gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine da razrijedite umak.

Umiješajte tjesteninu u umak i poslužite odmah uz malo ribanog parmezana za dodatni umami efekt.