Ako volite sve što ima veze s bundevom, a pritom ste i strastveni ljubitelji tjestenine, ovaj recept će vas oduševiti. Pečena tjestenina s bundeva-feta umakom spaja najbolje od jeseni u jednom tanjuru, kremastu teksturu, bogat, slatko slani okus i jednostavnost pripreme koju ćete obožavati. Bilo da planirate opuštenu večeru kod kuće, tražite nešto novo za jesenski brunch ili jednostavno želite jelo koje grije i tijelo i dušu, ova kombinacija je pravi pogodak.
Pumpkin Feta Pasta
Sastojci (za 2 do 3 osobe):
250 g tjestenine po izboru (npr. rigatoni, penne, fusilli)
300 g očišćene bundeve (butternut, hokaido ili slatka tikva)
150 g fete (može i veganska verzija)
3 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, papar
Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
Svježi timijan ili kadulja (opcionalno)
Parmezan ili kvasne pahuljice za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite narezanu bundevu, cijele režnjeve češnjaka (u ljusci), fetu (staviti cijeli komad u sredinu), začinite maslinovim uljem, soli, paprom i po želji čilijem i začinskim biljem.
Pecite 25–30 minuta, dok bundeva ne omekša, a feta se lagano zapeče i postane kremasta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente i sačuvajte malo vode od kuhanja. Kada je sve pečeno, istisnite pečeni češnjak iz ljuske i u posudi sve zajedno zgnječite ili izmiješajte u gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine da razrijedite umak.
Umiješajte tjesteninu u umak i poslužite odmah uz malo ribanog parmezana za dodatni umami efekt.