S dolaskom jeseni vraćamo se toplim napitcima koji ne griju samo tijelo, već i čuvaju imunitet. Pumpkin spice latte, zlatno mlijeko s kurkumom i začinski chai latte postaju naši saveznici u hladnijim danima – ukusni, aromatični i puni prirodnih sastojaka koji nas podržavaju u sezoni prehlada. Jesenski napici nisu samo trend, već ritual koji spaja okus, tradiciju i zdravlje u svakoj šalici.

Latte napitci, osobito sezonski poput Pumpkin Spice Latte i Kurkuma Latte, već godinama uživaju status kultnih pića jeseni. Njihova popularnost podigla je cijelu kulturu instagramabilnih napitaka koji privlače tisuće obožavatelja i stvaraju mali svakodnevni ritual. I dok se mnogima čini kako je ovaj trend prošao svoj hype, već s prvim danima jeseni vraćamo se nekim od nama najdražih kombinacija.

Latte recepti
Foto: Shutterrstock

Za istaknuti je kako umjesto masovne opsesije latte napicima, raste interes za autentičnije, manje slatke i često funkcionalne verzije, koje naglašavaju zdravstvene benefite i prirodne sastojke. Ljudi traže jednostavnost i kvalitetu više nego prije, a sve veći fokus na wellness i balans vraća fokus na favorite poput zlatnog mlijeka s kurkumom ili začinskih čajeva.

Ne, latte nije nestao s radara, ali publika sada traži manje šećera i više smart sastojaka. Donosimo tri recepta za pripremu omiljenih latte napitaka.

Pumpkin Spice Latte

3 najbolja latte recepta Pumpkin Spice, Kurkuma i Chai Latte
Foto: Shutterstock

Sastojci za 1 veliku šalicu:

2 žlice pirea od bundeve (butternut ili hokaido, pečena i pasirana ili iz konzerve)

250 ml mlijeka (kravlje ili biljno: bademovo, zobeno, sojino)

1 espresso ili 50 ml jake crne kave

1 žlica javorovog sirupa ili meda (može i smeđi šećer)

1/2 žličice začina za "pumpkin spice" (vidi dolje)

1/2 žličice ekstrakta vanilije

Slatko vrhnje za šlag (ili biljna alternativa) – po želji

Pumpkin Spice začin (pripremite unaprijed):

1 žličica cimeta

1/4 žličice muškatnog oraščića

1/4 žličice mljevenog đumbira

Prstohvat mljevenog klinčića

Priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko s pireom od bundeve, javorovim sirupom i začinima. Miješajte stalno dok smjesa ne postane kremasta i dobro zagrijana (2–3 minute), bez vrenja. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. U drugoj šalici pripremite espresso ili crnu kavu. Ulijte vruće mlijeko u šalicu s kavom, po želji izmutite štapnim mikserom za pjenicu. Na vrh dodajte šlag i malo cimeta, ili ostavite bez dodataka.

Veganska verzija:

Umjesto kravljeg mlijeka, koristite biljno (zobeno je posebno kremasto). Umjesto meda, preporučujemo javorov sirup ili agavin sirup. Koristite biljni šlag ili ga izostavite.

Savjet više - za dodatnu aromu, možete prethodno prokuhati mlijeko s cimetovim štapićem i klinčićima, procijediti, a zatim dodati pire i ostale sastojke.

Kurkuma latte / Golden Milk

3 najbolja latte recepta Pumpkin Spice, Kurkuma i Chai Latte
Foto: Shutterstock

Sastojci za jednu veliku šalicu:

250 ml mlijeka (kravlje, bademovo, zobeno, kokosovo — po izboru)

1 žličica kurkume u prahu

1/4 žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice đumbira u prahu (ili malo svježeg, naribanog)

Prstohvat crnog papra (pomaže apsorpciji kurkumina)

1/2 žličice kokosovog ulja (po želji ali daje puninu)

1 žličica javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji

Prstohvat muškatnog oraščića, po želji

Po želji 1/4 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

U manjoj posudi zagrijte mlijeko na srednje laganoj vatri. Dodajte sve začine, zaslađivač i kokosovo ulje. Miješajte pjenjačom ili žlicom dok se sastojci ne sjedine i napitak ne postane lagano pjenast. Nemojte da provrije. Po želji, smjesu možete izblendati ili proći kroz pjenjaču za mlijeko za dodatnu kremoznost. Ulijte u omiljenu šalicu i pospite malo cimeta na vrh.

Savjet više - dodajte chai začine (kardamom, klinčić, anis) za okusni twist. Umjesto mlijeka koristite biljni napitak s dodatkom vanilije za prirodnu slatkoću. Ako želite jutarnji power napitak dodajte prstohvat maca praha ili kapi ashwagandhe.

Chai Latte

Chai Latte
Foto: Shutterrstock

Sastojci za 1 šalicu:

250 ml mlijeka (kravlje ili biljno – zobeno, bademovo)

1 crna čajna vrećica ili 1 žličica crnog lista čaja (darjeeling, assam ili cejlonski)

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice mljevenog đumbira (ili komadić svježeg naribanog)

3-4 klinčića

3-4 zrna crnog papra

1-2 zvjezdasta anis (opcionalno)

1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)

1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko sa začinima (cimet, đumbir, klinčići, papar i anis), ali nemojte pustiti da zakuha. Dodajte crni čaj i pustite da se sve zajedno lagano krčka 5 do 7 minuta, poklopljeno. Procijedite u šalicu. Umiješajte zaslađivač i vaniliju po želji. Po želji, izmiksajte dodatno mlijeko za pjenicu i dodajte na vrh.

Savjet više - za intenzivniji okus začina, možete ih prethodno lagano tostirati na suhoj tavi prije dodavanja u mlijeko.