Anthony Bourdain je bio svjetski poznat kuhar, autor bestselera i iznimno cijenjeni putopisni dokumentarist. Njegove kulinarske emisije daleko su nadmašile klasične TV serijale o hrani jer nisu bile one koje pričaju samo o pripremi jela, one su bile o ljudima, kulturama i pričama iza tanjura. Bourdain je kroz svoja putovanja širom svijeta otkrivao skrivene kutke i zabačena mjesta, pokazujući bogatstvo i raznolikost svakog društva koje je posjetio.

Anthony Bourdain Parts Unknown
Foto: CORTESÍA CNN / Newscom / Profimedia

Njegov autentični, empatični pristup te sposobnost povezivanja s lokalnim ljudima i njihovim pričama učinili su njegove serije i knjige ne samo zanimljivima, već i iznimno vrijednima za razumijevanje svijeta. Za sve ljubitelje Anthonyja Bourdaina svaka prilika za još jednom zaviriti u njegov svijet je i više nego vrijedna, zato posebno nas veseli što je Hrvatska radiotelevizija u svoj jesenski raspored uvrstila nastavke njegova najpoznatijeg serijala Parts Unknown, pružajući publici priliku da ponovno ili prvi put doživi njegov jedinstveni pristup putovanjima i kulinarstvu.

Anthony Bourdain Parts Unknown
Foto: CORTESÍA CNN / Newscom / Profimedia

Hrvatska radiotelevizija donosi nam priliku da od subote, 27. rujna u 21 sat na Drugom programu ponovno pratimo seriju Anthony Bourdain – Upoznavanje nepoznatog. Ovaj dokumentarni serijal, koji je originalno prikazan 2017. godine, vodi nas kroz dvanaest sezona prepunih izvanrednih putovanja.

Ove jeseni moći ćemo pratiti desetu sezonu, sastavljenu od četiri nastavka, koja nas vodi kroz fascinantne destinacije kao što su francuske Alpe, Lagos, Pittsburgh, Šri Lanka, Puerto Rico, Seattle i sjeverna ItalijaPrva epizoda vodi nas u živopisni Singapur, grad-državu poznatu po svojoj multikulturalnosti i nevjerojatnoj gastronomskoj ponudi. Anthony Bourdain uživa u tradicionalnom jelu mee s kozicama, sa svojim vodičem KF Seetohom, a zatim posjećuje muslimansku četvrt gdje isprobava wonton, juhu bogatu raznim okusima, od rižinih krekera i kokosovog umaka do tvrdo kuhanih jaja i povrća.

Anthony Bourdain Parts Unknown
Foto: CORTESÍA CNN / Newscom / Profimedia

No, osim hrane, Bourdain istražuje i društvene kontraste Singapura. Dok je ovaj grad poznat po toleranciji različitih kultura, izvrsnim socijalnim uslugama i dopuštenim oblicima zabave poput legalnih javnih kuća i kockarnica, istovremeno postoje ograničenja osnovnih građanskih sloboda, poput slobode tiska i prava na privatnost. Kroz svoj promišljeni i otvoreni pristup, Anthony nas vodi na putovanje koje nadilazi tanjur, otkrivajući slojeve kulture i društva u njegovoj punini.

Ovaj serijal vrijedan je gledanja ne samo zbog kulinarske inspiracije, nego i zbog ljudskosti, iskrenosti i dubine s kojima Bourdain pristupa svakoj priči. Ponovno gledanje njegovih emisija nije samo nostalgični povratak, to je prilika da kroz njegove oči bolje razumijemo svijet i ljude koji ga čine toliko zanimljivim.