Hrana je univerzalni jezik koji spaja ljude, kulture i emocije, a filmska umjetnost savršeno dočarava tu čaroliju na ekranu. Filmovi o hrani i gastronomiji otvaraju vrata u svjetove okusa, tradicija i kreativnosti, pružajući nam iskustvo koje budi sva čula. Ova fascinantna niša nije samo o receptima ili jelima, ovdje se govori o pričama iza kuhinje, o stvarnim ljudima koji kroz hranu izražavaju svoju strast, identitet i kulturu.
Zato volimo gledati filmove iz ovog žanra, a posebna poslastica su naslovi koji se poslužuju na Culinary Zinema, na ovogodišnjem 73. izdanju San Sebastián filmskog festivala. Ova sekcija ne samo da prikazuje filmove o hrani, kuharima i gastronomiji, već ih i živi kroz tematske večere, razgovore, identitet i otkrivanje skrovitih kutaka kulture hrane.
Predstavljamo 5 filmskih naslova koji su na rasporedu filmskog festivala.
Morte Cucina
Sao radi kao konobarica u restoranu u Bangkoku. Iako je majstorica kuhinje, nosi tešku prošlost. Kad se suoči s čovjekom koji joj je nanio duboku bol, mentalnu i fizičku, odlučuje iskoristiti svoju kulinarsku vještinu da mu se osveti.
Uno de los nuestros: Legado Joan Roca
Dokumentarac, hommage u kojem 20 kuhara sa 70 Michelinovih zvjezdica, predvođeni Danijem Garcíom, se okuplja oko izazova, kako pripremiti nezaboravnu večeru koja će nadmašiti ostavštinu Joana Roce. Putovanje kroz najprestižnije španjolske kuhinje kako bi se pronašli utjecaji i učenja kuhara s pomoću kojih će se stvoriti jedinstveni portret slavnog Joana i utjecaja El Celler de Can Roca.
Jota Urondo, un cocinero impertinente
Portret Javiera Uronda i njegovog neugodnog, oštrog i provokativnog pristupa posluživanju hrane. Paco Urondo, njegov otac, bio je ugledni pjesnik i politički aktivist, kojeg je ubila vojna diktatura 1976. godine. Ovo je priča o Javieru, o tome kako održava Urondo Bar, restoran u predgrađu Buenos Airesa, odakle daje novo značenje nasljeđu i pripadnosti te ih pretvara u čin otpora. Film o hrani kao izvoru kulture i obitelji.
Mam
Nakon što se zaljubio u vijetnamsku kuhinju tijekom putovanja u inozemstvo koje mu je promijenilo život, Jerald, samouki kuhar iz malog teksaškog grada, stiže u New York s jednim ciljem: otvoriti vlastiti restoran. Žonglirajući s raznim poslovima i potajno usavršavajući recepte u podrumskoj kuhinji, ponestaje mu vremena i novca. Kad upozna Nhunga, njihov neočekivani savez pokreće smjelo kulinarsko putovanje. Od improviziranih uličnih žurki do skrivenog speakeasyja, bore se kako bi Jeraldov san pretvorili u stvarnost.
Tetsu, Txispa, Hoshi
Dokumentarac o japanskom chefu Tetsuro Maeda i njegovom restoranu Txispa, smještenom u dolini Atxondo u Baskiji. Fokusirajući se na autentičnost, tradicionlne tehnike, lokalne sastojke i filozofiju “bez gastro nepotrebnosti”, film slavi snagu jednostavnosti i vatre kao sredstva stvaranja.