Ksenija Urličić kanidirala je svoj vrt za Najljepši vrt Grada Zagreba i osvojila prvo mjesto. Prošlog ljeta je ekipu magazina Story pustila u svoj vrt.

'Vrt je posao koji nikad ne prestaje. Kad uđeš u njega, zaboraviš na vrijeme i brige. Imaš kontakt sa zemljom koji je vrlo zdrav. Baš je dobrobit za psihu, jedna vrsta katarze. Da ne kažem kako upijaš te mirise pa potom ubereš nešto zdravo i pojedeš. Sve je to jedan zdrav začarani krug', rekla nam je legendarna televizijska urednica i voditeljica koja je stvarala HRT-ovu povijest.

ksenija urličić
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Poslužila nam je vrlo ukusnu krostatu, kremu sa šumskim jagodama, kao i njezin čuveni sirup od limete i mirisnu štrudlu od kiselkastih jabuka. Sve to voće je iz njezina bajkovita vrta, u što smo se uvjerili i sami. Očarali su nas opojni mirisi začinskog bilja - mente i bosiljka - koje raste uzduž gredica, dok sredinom vrta dominira velika kruška, do nje je jabuka, pa marelica, nešto niže smokva, a sa strane je razno blago - dozrela rajčica, baby špinat, mrkva, blitva, luk, češnjak, netom obrane jagode... Dodala je da od marelica pravi pekmez koji je idealan za krostate, ali može i za palačinke', a pravi ga na starinski način.

'Prokuham ih, ali ne previše da ne izgube boju, i to s malo manjom dozom šećera, te uvijek dodam limun. Dakle, navečer se pospu šećerom i ujutro se prokuhaju’, rekla je.

Kako kaže, koprivu i melisu suši za čaj, dok od plodova višnje priprema liker. I ribiz je već duboko u hladnjaku za pripremu kolača, kao i šumske jagode, a kad se u kući ove svestrane dame proširi miris bosiljka, znači da je u pripremi njezin domaći pesto.

Ksenija Urličić
Foto: Robert Gašpert

Naglasila je da je je njezin vrt, unatoč našem oduševljenju, amaterski. Traži puno rada, primjerice obrezivanje, pogotovo na jesen, zbog čega ona i suprug nerijetko potraže pomoć.

'Znate, što ruže više obrezujete, one više cvatu', ističe sretna što će njezine nadaleko poznate ruže nakon svibnja cvasti i u rujnu. Šali se kako joj od povrća najbolje uspijevaju blitva i raštika te da su ona i suprug pravi 'blitvari', Dalmoši. Vjerojatno urođeni duh i smisao za humor održavaju Ksenijinu nevjerojatno mladoliku energiju, ali i vrt zahvaljujući kojem je lijepo započinjala lipanjske dane - prvo bi nabrala šaku neodoljivo mirisnih šumskih jagoda, pa skuhala kavu te sa svoje verande upijala zvukove, mirise i plodove blaga koje uzgaja i obožava.

'Velik je benefit imati vrt tamo gdje živiš. Zadovoljna sam kako ga održavam, iako se vidi da je to amaterski, ali i to ima svoju ljepotu', zaključila je.

Vrt Ksenije Urličić Foto: Robert Gašpert