'Vrt je posao koji nikad ne prestaje. Kad uđeš u njega, zaboraviš na vrijeme i brige. Imaš kontakt sa zemljom koji je vrlo zdrav. Baš je dobrobit za psihu, jedna vrsta katarze. Da ne kažem kako upijaš te mirise pa potom ubereš nešto zdravo i pojedeš. Sve je to jedan zdrav začarani krug', govori nam Ksenija Urličić, legendarna televizijska urednica i voditeljica koja je stvarala HRT-ovu povijest.

Ova svestrana dama ugostila nas je u obiteljskoj kući potkraj lipnja, i to na verandi gdje je poslužila vrlo ukusnu krostatu, kremu sa šumskim jagodama, kao i njezin čuveni sirup od limete i mirisnu štrudlu od kiselkastih jabuka. Sve to voće je iz njezina bajkovita vrta, u što smo se uvjerili i sami. Očarali su nas opojni mirisi začinskog bilja - mente i bosiljka - koje raste uzduž gredica, dok sredinom vrta dominira velika kruška, do nje je jabuka, pa marelica, nešto niže smokva, a sa strane je razno blago - dozrela rajčica, baby špinat, mrkva, blitva, luk, češnjak, netom obrane jagode...

Ksenija Urlicic_RG (29).jpg
Robert Gašpert 

'Sad su sazrele marelice, barabulani - tako ih ja zovem, to su žute šljive. Jabuke su krenule, doduše treba im još malo pa pokupimo samo ove koje su popadale. Kruškama također treba još koji dan, jagode smo obrali. Ali trenutačno je kraljica sezone marelica, voće koje obožavam, kao i svi moji. Od njih pravim pekmez koji je idealan za krostate, ali može i za palačinke', kaže Ksenija otkrivši kako pekmez od marelica pravi na starinski način:

'Prokuham ih, ali ne previše da ne izgube boju, i to s malo manjom dozom šećera, te uvijek dodam limun. Dakle, navečer se pospu šećerom i ujutro se prokuhaju.'

Kako kaže, koprivu i melisu suši za čaj, dok od plodova višnje priprema liker. I ribiz je već duboko u hladnjaku za pripremu kolača, kao i šumske jagode, a kad se u kući ove svestrane dame proširi miris bosiljka, znači da je u pripremi njezin domaći pesto.

Ksenija Urlicic_RG (34).jpg
Robert Gašpert 

'Kruške i jabuke ove su godine sjajno rodile. To su stare sorte, jako ukusne i pune soka. Nažalost, puno ih se baca u kompost, ne oberu se, a teško je djecu na to nagovoriti. I smokva će biti jako rodna, ona će dozreti u kolovozu. Zanimljivo je da na moru imamo potpuno istu. Ondje su male, a u Zagrebu su krupne. Primijetila sam male gušterice po vrtu. Toga je nekad bilo samo na moru. Koliko se klima mijenja', ističe spomenuvši da njihova obiteljska vikendica u Jadranovu ima najljepši pogled na Krčki most, dok im je ispod kuće gotovo privatna plaža i čisto more. Samo što je od kuće do plaže dijeli puno stepenica.

'Nekad mi se bilo lako uspeti, a sad je to puno teže', smije se.

Otkrila je da se puževa golaća riješila poslušavši savjet jedne gospođe. Naime, prerezane plastične boce zakopala je u zemlju i u njih ulila pivo koje ih tjera. Često suši i melje ljuske jaja koje posipa po zemlji jer su pune kalcija za biljke. Naglašava kako je njezin vrt, unatoč našem oduševljenju, amaterski. Traži puno rada, primjerice obrezivanje, pogotovo na jesen, zbog čega ona i suprug nerijetko potraže pomoć.

Ksenija Urlicic_RG (21).JPG
Robert Gašpert 

'Znate, što ruže više obrezujete, one više cvatu', ističe sretna što će njezine nadaleko poznate ruže nakon svibnja cvasti i u rujnu. Šali se kako joj od povrća najbolje uspijevaju blitva i raštika te da su ona i suprug pravi 'blitvari', Dalmoši. Vjerojatno urođeni duh i smisao za humor održavaju Ksenijinu nevjerojatno mladoliku energiju, ali i vrt zahvaljujući kojem je lijepo započinjala lipanjske dane - prvo bi nabrala šaku neodoljivo mirisnih šumskih jagoda, pa skuhala kavu te sa svoje verande upijala zvukove, mirise i plodove blaga koje uzgaja i obožava.

'Velik je benefit imati vrt tamo gdje živiš. Zadovoljna sam kako ga održavam, iako se vidi da je to amaterski, ali i to ima svoju ljepotu', zaključila je.

Robert Gašpert Vrt Ksenije Urličić