Kuhane naranče, tonka i limunova korica, bogata pistacija, bijela čokolada... Ove godine uskrsni stol odiše jednostavnošću, ali i promišljenim okusima. Nema prenatrpanosti ni kiča - samo skladni slojevi domaćih deserata, pažljivo odabranih sastojaka i mekih boja koje prate ritam proljeća.
Rustikalna štruca s bademima i kuhanim narančama vraća nas u djetinjstvo, ali s modernim zaokretom - svilenkastom kremom od bijele čokolade i sira. Torta od pistacija skriva voćni sloj maline s tonkom - elegantna, ali nepretenciozna. Tu je i neizostavna simbolika: jednostavna ovčica od prhkog tijesta, kao nježan podsjetnik na mir, blagost i radost okupljanja. Stol je uređen u prirodnom tonu - grane masline ili ružmarina, keramički tanjuri, laneni ubrusi.
Boje su zemljane, tople, s tek pokojim naglaskom zelene ili zlatne. Sve je tu, ali ničega nije previše. Proljetna lakoća i ljepota života stanu u nekoliko pažljivo odabranih detalja - i zalogaja. Uskrs može biti tih, topao i osoban. Itekako poseban.
TIROPITAKIA S FETOM, ŠPINATOM I ZAČINIMA
(hrskavi trokutići od kora, punjeni kremastim i začinskim nadjevom)
SASTOJCI
(za 20 trokutića):
• 10 listova za pite i savijače
• 250 g svježeg špinata (ili 150 g smrznutog, ocijeđenog)
• 200 g feta sira
• 150 g svježeg sira
• 1 jaje
• prstohvat sušenog čilija (ili malo svježeg)
• 1 žlica nasjeckane svježe metvice (ili pola žličice sušene)
• sol i papar po ukusu
• maslinovo ulje
• 1 žumanjak za premaz
• sezam za posip
PRIPREMA:
• Špinat operite i nasjeckajte, pa ga kratko prepržite ili blanširajte dok ne uvene. Ocijedite višak tekućine. Ako koristite smrznuti špinat, dobro ga ocijedite i usitnite.
• Pripremite nadjev: u većoj zdjeli razmrvite fetu, dodajte svježi sir, jaje, špinat, metvicu i čili. Začinite solju i paprom prema okusu (pripazite jer feta već daje slanoću).
• Uzmite dvije kore, stavite jednu na drugu, pa ih uzdužno prerežite na četiri trake. Svaku traku premažite maslinovim uljem. Na dno stavite nepunu žlicu nadjeva, pa savijajte u trokute (kao zastavicu) do vrha.
• Trokutiće slažite na lim s papirom za pečenje, premažite ih žumanjkom i pospite sezamom. Po želji, dodajte i grančicu-dvije svježeg ružmarina za miris.
• Pecite 15–20 minuta na 190
SAVJET:
Ovaj recept možete lako prilagoditi onome što imate u hladnjaku – ostatke kuhane šunke, mladi luk, kuhano jaje, čak i komadiće sira koji su preostali od uskrsne plate. Sve ide – samo pazite da nadjev nije previše vlažan. Poslužite uz umak od jogurta s češnjakom i limunom, uz salatu ili kao samostalno predjelo.
TORTA OD PISTACIJA I MALINA (Ø 24 CM)
SASTOJCI:
Biskvit od pistacija:
• 4 jaja
• 120 g šećera
• 80 g glatkog brašna
• 80 g mljevenih pistacija
• 3 žlice ulja
• prstohvat soli
• 3–4 žlice tamnog ruma (za premazivanje)
Nadjev od malina s tonkom:
• 300 g malina (svježih ili smrznutih)
• 2 žlice šećera
• 1 vanilin šećer
• korica 1 eko limuna
• 1 naribana tonka
• 1 žlica limunova soka
• 5 g želatine (2,5 listića ili 2/3 vrećice mljevene)
Krema od pistacija:
• 500 g krem sira (npr. Philadelphia ili mascarpone)
• 300 ml vrhnja za šlag
• 200 g paste od pistacija
• 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
• 6 g želatine (3 listića ili 1 vrećica mljevene)
• po potrebi: šećer u prahu ili med, prema okusu
PRIPREMA:
• Nadjev od malina:
Zakuhajte maline sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom, koricom i naribanom tonkom. Kuhajte 7–10 minuta. Usitnite štapnim mikserom i po želji procijedite. Umiješajte otopljenu želatinu i ulijte u manji kalup (ø 18 cm) obložen folijom. Zamrznite do stvrdnjavanja.
• Biskvit:
Izradite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte sol, a zatim ručno umiješajte brašno i mljevene pistacije. Na kraju dodajte ulje. Izlijte u kalup (ø 24 cm) i pecite 18 minuta na 170 stupnjeva. Ohladite i premažite rumom.
• Krema od pistacija:
Namočite želatinu u hladnu vodu. Izradite krem sir s pastom od pistacija i vanilijom. Po potrebi dodajte šećer u prahu ili med. Umutite vrhnje u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte. Otopite želatinu, pomiješajte s dijelom kreme i sjedinite s ostatkom.
• Slaganje: Na dno kalupa stavite biskvit. Ulijte polovicu kreme, položite zamrznuti nadjev od malina, prelijte ostatkom kreme i poravnajte. Hladite minimalno 6 sati, idealno preko noći.
• Dekoracija: Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i ukrasite po želji.
ŠTRUCA S CIJELIM NARANČAMA I BADEMIMA
SASTOJCI:
• 4 manje eko naranče (oko 400 g)
• 4 jaja
• 180 g šećera
• 100 g glatkog brašna
• 200 g mljevenih badema
• 1 prašak za pecivo
• prstohvat soli
• 50 ml maslinova ili suncokretova ulja
• 1 žličica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
Preljev od bijele čokolade i sira:
• 100 g bijele čokolade
• 100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
• 100 ml slatkog vrhnja
• po želji: vanilija, limunova korica
PRIPREMA:
• Naranče kuhajte cijele (neoguljene) u vodi 30–40 minuta dok ne omekšaju. Ocijedite, ohladite i usitnite u pire (s korom, bez koštica).
• Umutite jaja sa šećerom, dodajte pire od naranče, ulje i vaniliju.
• U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol, zatim umiješajte u mokre sastojke.
• Izlijte u kalup za štrucu obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 45–50 minuta, dok čačkalica ne izađe suha.
• Ohladite prije premazivanja.
• Za preljev zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko nasjeckane bijele čokolade i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte krem sir i, po želji, vaniliju ili limunovu koricu. Premažite ohlađenu štrucu i pospite sjeckanim pistacijama.