Salata od kukuruza i tjestenine nije nosvost ali uvijek veseli otkriti recept koji ovoj ukusnoj salati daje na posebnosti. Jer ova salata mora biti slatkastog okusa, hrskava i sočna (zahvaljujući umaku koji se priprema od vrhnja, češnjaka, lučice te parmezana). Prednost pripreme ove salate u kasno ljeto nalazi se i u tome što su nam dostupni svježi klipovi kukurza šećerca kojeg uz malo vještine lako možete skinuti s klipa.
U kreiranju ovog jela na vama je da odaberete oblik tjestenine koji volite, a naša je prepruka sitnija tjestenina te tjestenina koja će pokupiti savršenu količinu umaka i zrna kukuruza.
Jelo je spremno za posluživanje kroz pola sata što ga zasuigurno čini još i privlačnijim. Poslužite kao ukusnu salatu ili kao prilog pečenoj ribi, piletini ili odrescima.
Savjet više – ovom jelu ćete pružiti na posebnosti dodatkom začina kao što je paprika u ljuskicama ili pržena slanina.

Sastojci (za 4 do 6 osoba):
250 g tjestenine
3 klipa svježeg kukuruza
maslinovo ulje
1 lučica, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, naribana
sol
crvena paprika u ljuskicama
1,2 dcl kiselog vrhnja
60 ml suhog bijelog vina
110 g parmezana, svježe naribanog
pola šalice svježe nasjeckanog peršina
sok od polovice limuna

Priprema:
U vreloj zasoljenoj vodi kuhajte tjesteninu prema uputstvima. Kuhanu ocijedite. Sačuvajte dio vode od kuhanja tjestenine za pripremu umaka. U međuvremnu skinite zrna kukuruza s klipova. Umak pripremite tako da u većoj tavi zagrijete maslinovo ulje te dodate lučicu. Lagano pirjajte te dodajte češnjak. Pirjajte kratko te dodajte kukuruz, malo soli, crvenu papriku u ljuskicama. Promiješajte te malo po malo dodajte bijelo vino. Kuhajte uz miješanje dok sadržaj ne bude kuhan te potom dodajte vrhnje. Nastavite miješati, po potrebi smanjite vatru. Kuhajte dok se svi sastojci ne prožmu. Na kraju umaku dodajte parmezan, malo po malo, kako bi se dobro otopio. Dodajte peršin te sok limuna. Dodajte tjesteninu te malo vode od kuhanja tjestenine, sve dobro promiješajte te jelo završite tako malo pojačate vatru. Tjestenina mora biti spojena sa sočnim umakom. Poslužite toplo a ukoliko ostane višak ove salate možete je čuvati do tri dana uz naknadno zagrijavanje uz dodatak žlice vode kako bi omekšali kremastu tjesteninu. Dobar tek.