Ovo talijansko jelo klasik je talijanske obale, miks plodova mora kao što su sitne ribe (inćuni i sardine), lignje, kozice, škampi, sipe... jelo za čiju pripremu ne postoji strogi recept već poziv na kreativnost. Osnova su odobrani plodovi mora te umijeće prženja u dubokom ulju, i upravo u pripremi te samom procesu prženja se nalaze i tajne pripreme odličnog obroka. Sadržaj i količinu pojedinih sastojaka vi birate a naša je preporuka da svega bude podjednako.

Plodovi uvaljani u smjesu brašna i kukuruznog škroba, a u manjim količinama u dubokom ulju pržene namirnice poslužuju se odmah, još tople, uz komad kruha i limun narezan na četvrtine kako bi svaki zalogaj začinili baš po vašoj želji. Ovo je jelo odličan odabir za vikend kuhanja, nakon ribarnice u kuhinju!
I savjet više – ukoliko volite škampe nabavite jadranske te ih pržite u ljusci. Upravo ljuska u prženu razvija bogatiju okus te hrskavi omotač. Važan savjet je i taj da se temperatura prženja se mora održavati između 160 i 190 stupnjeva, pri čemu se mekše namirnice prže na nižoj temperaturi.

I zanimljivost za kraj, ono što Talijani zovu fritto misto, na tržnici u Barceloni vas očekuje pod pojmom mariscos, i oduševljava kombinacijom od svega pomalo - školjkama, rakovima, krakovima liganja, komadićima hobotnice, ribe...

Fritto misto
Sastojci za 6 osoba:
450 g škampa
450 g očišćene sipe ili liganja, narezano na kolutiće
350 g sitne ribe
1,9 l ulja za prženje
300 g griza
250 g brašna
70 g kukurznog šjroba
½ žličice praška za pecivo
sol
2 limuna

Priprema:
U posudi pomiješajte suha sastojke te dodajte malo soli. Sve morke plodove dobro posušite kuhinjskim ručnicima kako bi izbjegli reakciju tekućine i vrelog ulja. Škampe možete pripremati u ljusci ili očišćene, važno je odstraniti im tamnu venu. Narezane komadiće sipe ili liganja uvaljajte u smjesu brašna. Lagano otresite višak brašna (od pomoći je koristiti sito), ostavite sa strane. Ponovite isto s malom ribom. Zagrijte ulje (ne štedite na količini) te kao prvo pržite komadiće sipe ili liganja ali u više tura s manjom količinom. Pečeno odložite na papirnate ručnike i posolite. Kada ste završili s prženjem sipe, nastavite s prženjem škampa na nešto nižoj temperaturi. Škampe u ljusci je dovoljno ubaciti u vrelo ulje te nakon kratkog prženja od 2 do 3 minute izvadite ih i odložite na kuhinjske ručnike. Za vrijeme prženja razdvojite komade koji su se zaljepili. Važno je istaknuti kako je pržena ljuska jestiva. Potom pržite sitnu ribu na opet malo jačoj vatri, također u manjim količinama. Sve sastojke posložite na veliki tanjur ili više pojedinačnih tanjura. Dodajte limun narezan na kriške i poslužite odmah.
Savjet više – pri prženju žlicom odvojite ostatke od brašna u ulju kako bi spriječili gorenje te tako pokvarili okus namirnica.