Ukoliko volite rižu, zasigurno vam je rižoto jedan od omiljenijih obroka. Dovoljno je odabrati sastojke i odvojiti prosječnih pola sata za pripremu ukusnog i zdravog obroka. A kako bi vaš rižoto bio savršeno pripremljen i ukusan važno je prisjetiti se da je za vrhunski rižoto važno odabrati pravu vrstu riže. Zato birajte bijelu rižu okruglog zrna ili arborio rižu. Rižu je za početak važno popržiti na masnoći jer tako zrno postaje staklasto te se otvara za povezivanje s drugim sastojcima od kojih je posebno važan temeljac. Kuhanjem i podlijevanjem s temeljcem vaš se rižoto pretvara u savrešno kremasti obrok. Zato je važno dolijevati temeljac malo po malo.
A toplo proljeće je idealno za pripremu rižota od svježih namirnica poput mladog špinata.
Posebnost ovog recepta je što se rižoto priprema od pesta sa špinatom što je dodatni razlog za pripremu kremastog i sočnog jela. Pesto se osim od bosliljka priprema od brojnih drugih namirnica, kao što su medvjeđi luk, špinat, cikla, grašak i bob, dovoljno je u dobrim omjerima pomiješati odabranu namirnicu s ostalim sastojcima te sve dobro izblendati. Pesto od špinata odličan je za poslužiti s tjesteninom, pečenim mesom te rižom. Zato krenimo!
Zeleni rižoto s pestom od špinata
Sastojci:
200 g arborio riže
1 luk
1 češanj češnjaka
1 dcl bijelog vina
7 dcl povrtnog temeljca
100 g maslaca
100 g parmezana
sol, papar
Za pesto
100 g mladog špinata
100 g badema
1 češanj češnjaka
1 dcl maslinovog ulja
½ limuna, iscijeđeni sok
sol, papar
Priprema:
Listiće špinata te ostale sastojke dodajte u blender. Dodajte i malo vode te sve zajedno blendajte kako bi dobili žitku smjesu. Dodajte svježe iscijeđeni sok limuna, sve dobro promiješajte.
Nasjeckajte luk i češanj češnjaka te popržite na malo maslinovg ulja u dubljoj tavi. Dodajte rižu i pirjajte uz dodatak vina. Važno je da pri pirjanju ispari alkohol. Započnite s dodavanjem temeljca, malo po malo. Stalno miješajte. Dodajte sol i papar. Kada je riža al dente okusa dodajte pesto. Dobro promiješajte te maknite s vatre. Dodajte komadiće maslaca te po površini dodajte svježe naribani parmezan. Po želji ovako pripremljeni rižoto poslužite uz file bijele ribe.