Ukoliko se do sada niste okušali u pripremi torte s maslinovim uljem, vrijeme je, jer, bez obzira kako ideja maslinovog ulja u slastici možda i nije privlačna, dobro je znati kako je maslinovo ulje glavni razlog za pripremu ukusne i sočne torte bogate okusima. Postoje brojni recepti za pripremu torte s maslinovim uljem, ali za sve vrijedi jedno pravilo – za pripremu je važno koristiti blago maslinovo ulje visoke kvalitete, ono koje će svojom konzistencijom savršeno povezati sve sastojke. Uz klasični recept donosimo i verziju još bogatiju okusima, jer se u ovaj recept dodaju pistacije. Ovaj orašasti plod je odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, vitamina i minerala. Bogat je kalcijem i željezom, povoljno djeluje na zdravlje kosti i zubi, pomaže kod problema anemije prouzrokovane manjkom željeza. U kombinaciji s namirnicama dodatak pistacija ovu tortu čini bogatijom jer se orašasti okus odlično spaja s teksturom. Posebnost ovog recepta nalazi su i u tome što se od sastojaka u tijesto ne dodaju citrusi, ali se dodaje krema začinjena sokom limuna na vrh same torte.

Sastojci:
Za tortu
120 g brašna
¾ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
60 g neslanih očišćenih pistacija + za posipanje
150 g šećera
½ šalice kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
80 ml mlijeka sobne temperature
75 g punomasnog kiselog vrhnja
1 veće jaje, sobne temperature
1 žutanjak, sobne temperature
1 žlica meda
¼ žličice ekstrakta vanilije

Za kremu
240 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
2 žličice sitno naribane korice limuna
sol

Priprema:
Zagrijte pećnicu ma 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za tortu promjera 20 cm. Obložite papirom za pečenje. U posudu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo i sol, dobro promiješajte. U blenderu usitnite pistacije u fini prah teih dodajte suhim sastojcima. U većoj posudi izmiksajte šećer, malsinovo ulje, kiselo vrhnje, jaje, žutanjak, med i ekstrakt vanilije. Smjesa neka bude dobro povezana i glatka. Malo po malo dodajte suhe sastoje uz stalno miksanje, ali pripazite da ne pretjerate s miksanjem. Smjesu prelijte u kalup i dobro protresite kako bi oslobodili zrak u smjesi. Pecite tortu oko sat vremena, sve dok čačkalica iz sredine ne izađe suha. Pečenu tortu ostavite u kalupu da se ohladi, oko 20 minuta, potom je nježno izvadite kako bi se u potpunosti ohladila. Za to vrijeme pripremite kremu tako da mikserom povežete vrhnje, šećer u prahu, koricu limuna i malo soli. Mutite dok ne postignete dovoljno čcvrstu ali ne prečvrstu kremu. Prije samog posluživanja tortu narežite na kriške te uz svaku krišku obilato dodajte kremu. Dodajte malo mrvljenih pistacija i poslužite.