Zimska žudnja za ukusnim slatkim zalogajima još je izraženija kad otkrijete poslastice koje već na prvi pogled izazivaju zazubice, one koje sezonu krafni i fritula čine još zanimljvijom. Upravo je takva slastica slatki kruščić maritozzo, tradicionalno talijansko pecivo tipično za grad Rim, a čiji recept seže još iz srednjeg vijeka. Pecivo nadjeveno ukusnom kremom od vanilije danas se razlikuje od originalnog recepta po brojnim kreativnim verzijama punjena te ukrašavanja voćem, orašastim plodovima, čokoladom i uglavnom se jede za doručak, uz kavu, a sam naziv dolazi od pojma marito, što na talijanskom znači muž, suprug. Kroz stoljeća su ova peciva mladići poklanjali djevojkama u nadi da će ih tako i osvojiti, a nerijetko se dogodilo da se u pecivu našao skriven i prsten kojim su i zaprosili buduću suprugu.

U novim verzijama moguće je uživati u pecivu nadjevenom sladoledom, ali neka vas ne iznenadi i ponuda u slanoj verziji. Iako je najbolje iskustvo okusiti ovo pecivo u nekoj od kultnih rimskih slastičarnica, nije nemoguće pripremiti ga i kod kuće. Potrebno je malo vještine i dosta vremena, ali nije nemoguće. Donosimo recept.

Maritozzo, slatki talijanski kruščić
Sastojci za kruščiće:
450 g brašna
50 g rižinog brašna
200 g vode
90 g šećera
30 g meda
1 jaje
1 žumanjak
6 0g maslaca sobne temperature
40 g suncokretovo ulje
3 g suhog kvasca
8 g soli
1 čajna žličica naribane korice naranče
Za premaz:
1 jaje lagano umućeno
100 g vode + 135 g šećera, za pripremu sirupa
Za kremu:
500 g vrhnja
90 g šećera u prahu
nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Priprema:
U zdjelu dodajte vodu, suhi kvasac i 200 grama brašna. Umiješajte tako da povežete sve sastojke te dobijete homogenu smjesu. Pokrijte folijom i ostavite kako bi se količina udvostručila a površina ispunila mjehurićima.
Tijesto pripremite od preostale količine brašna (250 grama), rižinog brašna, korice naranče i šećera. Smjesu možete zamijesiti mikserom na nekoliko sekundi kako bi pomiješali sastojke. Potom dodajte žumanjak i sol pa nastavite mijesiti. Dodajte med, nastavite mijesiti sve dok u potpunosti ne umijesite tijesto. Dodajte maslac, a preporuka je da maslac dodajete u dva puta i to tako da drugu polovicu dodate tek kada se prva povezala s tijestom. Na kraju dodajte ulje, malo po malo, jer je važno da se u potpunosti upije te tako promijeni teksturu tijesta. Vrijeme potrebno za u potpunosti umijesiti tijesto je oko sat vremena što će za rezultat dati mekano i ukusno tijesto.
Pripremljeno tijesto zarolajte i ostavite u malo nauljenoj posudi. Pokrijte i ostavite da naraste uduplo. Proces može potrajati i nekoliko sati. Potom raširite tijesto po čistoj radnoj površini, lagano ga pritisnite kako bi istisnuli zrak. Vratite ga u posudu kako bi na sobnoj temperaturi odstajalo još oko pola sata. Potom ga pospremite u hladnjak i ostavite preko noći.
Kremu za nadjevanje pripremite 24 sata prije nego što ćete nadjevati peciva. Krema mora biti hladna. Krema se muti mikserom na nižoj brzini te kada dobije “vrhove” započnite s dodavanjem male količine šećera u prahu uz stalno miješanje. Ponavljajte postupak. Kada ste dodali sav šećer u prahu pojačajte brzinu na srednji stupanj. Prije samog kraja dodajte ekstrakt vanilije te pripazite da ne preumutite kremu. Pokrijte folijom i čuvajte na hladnom do trenuka punjenja peciva.
Drugi dan izvadite tijesto iz hladnjaka, te ga ostavite dva sata na sobnoj temperaturi. Potom ga rasprostrite po čistoj radnoj površini, lagano pristirnite kako bi otpustilo nakupljeni zrak. Podijelite ga u komadiće težine 80 grama, pokrivene ostavite stajati 20 minuta. Komadiće oblikujte u kugle ili izdužena peciva. Smjestite ih na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje te pokrivene ostavite da udvostruče veličinu.
Pripremite sirup tako da u tavi pomiješate vodu i šećer. Na laganoj vatri zagrijte smjesu te sklonite s vatre kada dobijete šećerni sirup, za što obično treba 5 do 6 minuta. Sklonite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Svako pecivo premažite bjelanjkom po površini. Pecite 14 minuta na 90 stupnjeva. Izvadite iz pećnice te svaki komad premažite šećernim sirupom. Ostvite da se u potpunosti ohlade. Svako pecivo razrežite po dužini ali pripazite da ne prežete dno peciva. Lagano ga otvorite i nadjenite kremom. Važno je zagladiti površinu kreme. Poslužite i uživajte, zaslužili ste.

maritozzo
Maritozzo, slatko rimsko pecivo može se nadjenuti kremom, voćem ali i slanim nadjevom Foto: Profimedia