Omiljene guste i krem juhe vole se kako zbog okusa tako i zbog savršene gustoće i teksture. Ali zasigurno ste se, ne jednom, našli u (ne)prilici u kojoj je vaša juha nije bila očekivanog okusa te dobre teksture. A pomoć se krije u jednostavnim savjetima kojima možete "popraviti" vašu juhu, kako bi na kraju bila poslužena baš kako je i trebala biti, ukusna, gusta, puna okusa. I dok se savjeti uglavnom odnose na guste i krem juhe, podsjećamo da ukoliko je vaša bistra pileća juha nedovoljno snažnog okusa, lonac vratite na vatru i nastavite s kuhanjem kako bi dio tekućine ispario što će i pojačati okus. Ali što učiniti s gustim i krem juhama? Donosimo savjete.

Izmiksajte
Ukoliko kuhate gustu juhu poput minestrone juhe, savjet je da kuhani sadržaj procijedite kroz sito te trećinu sadržaja izmiskate s tekućim dijelom juhe. Preostalo povrće dodajte u juhu. Izmiksati može u blenderu ali i uz pomoć miješalice za pripremu pire krumpira.

Dodajte brašno ili jestivi škrob
Malo brašna ili jestivog škroba pomiješano s malo temljca te potom dodano u juhu i prokuhano, odlična su pomoć ukoliko je potrebno dobiti na gustoći i teksturi juhe.

Začinite juhu pastom od maslaca i brašna
Beurre manié je naziv za pastu koja se priprema od jednakog omjera brašna i maslaca. Pomiješajte 2 žličice brašna i 2 žličice maslaca, pripremite pastu koju možete koristiti za zgušnjavanje juha, variva i umaka. Dovoljno je pripremljenu smjesu otopiti u posudi, preliti juhom te zakuhati do vrenja.

Učinite to s kruhom
Kruh je odličan dodatak juhama i varivima. Koristiti bijeli, mliječni, ukoliko ne želite okusom kruha utjecati na okus jela, a ukoliko želite pojačati okus koristite tamniji kruh. Važno je unaprijed kruh namočiti te ga izmiksati s krem juhom. Kruh je odličan dodatak i juhi od rajčice.

Pomažu leća ili riža
Leća i riža daju na jačem tijelu juhe. Crvena leća je odlična za juhu od rajčica, a riža je dobrodošla u zelenim juhama te juhama od cvjetače. Važno je skuhati leću i rižu da budu dovoljno mekane te ih potom izmiksati s juhom.