Nakon što smo prošli tjedan pisali kako napraviti detox smoothie, danas pišemo o namirnicama koje je najbolje koristiti za ovu vrstu zdravog napitka. Složili smo se kako je ovih dana itekako pametno raditi na jačanju svog imuniteta stoga, kad radimo detox smoothie, moramo paziti da su namirnice pune potrebnih nutrijenata, vitamina, minerala i vlakana koji su dobri za naše psihofizičko stanje.
U nastavku provjerite koje namirnice je dobro koristiti i zašto.
Kokosova voda: Ona je niskokalorična, gotovo je potpuno bez masti a dobro se slaže s većinom voća i povrća. To je također prirodni energetski napitak bogat elektrolitima koji vas održavaju hidriranim.
Cikla: Bogata željezom, bakrom, magnezijem, kalijem, vitaminom C, vlaknima i dijetalnim nitratima, cikla izgrađuje krv bogatu mineralima za detoksikaciju. Sirovu ciklu naribajte ili je lagano kuhajte na pari kako bi bila ukusnija.
Špinat: Prepun željeza i drugih minerala, vitamina, omega-3 masnih kiselina, magnezija, proteina, antioksidansa, vlakana i protuupalne moći, ova lisnata legenda prvak je u čišćenju imuniteta. Blagog okusa koji se lako maskira s drugim voćem i povrćem, špinat je odličan izbor za zelene smoothije. Možete dodati 1 do 2 šalice u bilo koju mješavinu bez stvarnog mijenjanja okusa.
Jabuke: Pektin je topivo vlakno u jabukama koje pomaže očistiti debelo crijevo za zdravlje probave. Jabučni pektin smanjuje potrebu za inzulinom, održavajući glikemijski indeks jabuka niskim. Mnogi hranjivi sastojci i vlakna u jabukama koncentrirani su u kori, stoga ih nemojte guliti!
Ananas: Bromelain, enzim za probavu proteina u ananasu, pojačava snagu svog sadržaja vitamina C kako bi pomogao u uklanjanju zagušenja dišnih putova, suzbijanju kašlja, opuštanju sluzi, izbacivanju toksina, smanjenju oteklina i nadutosti te stimuliranju cirkulacije za detoksikaciju u dubokom zaronu. . Koristite ananas svjež ili smrznut.
Jagode: One imaju relativno malo šećera, a pružaju puno okusa. Bogate fitonutrijentima, vitaminom C, mineralnim puferima i omega-3 masnim kiselinama, ove crvene bobice pune su antioksidansa za borbu protiv upala u očima, mišićima i krvi. Pune vlakana, jagode su odlične za probavu i detoksikaciju. Jagode dodaju slatkoću smoothiejima; ubacite ih svježe ili smrznute.
Kajenski papar: Ovaj začin daje nevjerojatan okus i ljekoviti potencijal. Kao jedna od najmoćnijih namirnica za detoksikaciju, ovaj papar zagrijava tijelo kako bi se iznojili toksini. Uz to je i prirodan antibiotik te snažan imunološki pojačivač. Ubacite ga malo i u svoje šejkove za mršavljenje, jer pomaže u sagorijevanju masti!
Limun: S malo šećera i puno hranjivih tvari, limuni su kraljevi detoksa. Limun je obogaćen antioksidativnim vitaminom C, antibiotskim fitonutrijentima i vitaminima B. Limunska kiselina u limunu pomaže probavi, dok se askorbinska kiselina bori protiv slobodnih radikala. Kore limuna posebno su bogate antioksidansima, pa stavite malo korice u svoje shakeove za dodatni "pojačivač" hranjivosti i okusa.
Brokula: Brokula je jedan od najbogatijih izvora glukozinolata – nekih od najmoćnijih spojeva koji se nalaze u hrani za borbu protiv toksina. Naoružani arsenalom antioksidansa, minerala, flavonoida, karotenoida, omega-3 i vlakana, ovi žestoki cvjetići bore se protiv upala, oksigeniraju krv i tjeraju loše bakterije za bolju probavu.