U potrazi ste za novim zanmljivim jelima? Imamo odličnu ideju – odrezak. Ali ne bilo kakav odrzak, već od cvjetače, karfiola. Osim što je zdrav i ukusan, privlači izgledom na tanjuru te činjenicom da se odlično slaže s brojnim namirnicama i okusima. Ukusna ideja kako za vegetarijence ali i mesoljupce koja se lako priprema. A kako?
Za pripremu je prije svega važno odabrati veću, čvrstu i zdravu glavicu cvjetače. Oprezno izrežite cvjetaču na kriške, oštrim nožem, na debljinu oko 2,5 cm. Ne brinite ako koji cvjetić otpadne. Svaki komad premažite kistom s malo maslinovog ulja te komade spremne za pečenje položite na podlogu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva sve dok gornja strana ne poprimi zlatnu boju. I savjet! Ne okrećite komade cvjetače kako ne bi puknuli.
Pečenu cvjetaču začinite sa soli i paprom ali i umacima kao što su tahini, chimichuri, domaći pesto i sl., poslužite uz kuhanu i začinjenu rižu, svježe salate, humus ili salatu s lećom ili slanutkom. Posebna poslastica je dodatak feta sira ili ribanog sira. Može li lakše?!