Za pripremu ovog jela odabrali smo tri vrlo dostupne namirnice - jabuke, krumpir i celer, namirnice koje se odlično slažu kako teksturom tako i okusom. A zašto jabuke? U sezoni smo domaćih jabuka, voća u kojem uživamo na brojne načine, voća koje je i više nego doborodošlo i kuhano i pečeno. I dok ovisno o sorti razlikujemo one koje su bolje za pripremu pita i štrudli te one koje podnose visoke temeperature pečenja pa tako i zadržavaju teksturu i sočnost, u ovom će receptu jabuke povezati najbolje od ostalih sastojaka. A priprema složenca nije teška, dovoljno je slijediti recept, jelo pripremiti u pećnici te ga poslužiti toplo.

profimedia-0365979914_
Povrtni složenac s jabukama Foto: Profimedia

Povrtni složenac s jabukama

Sastojci:

800 g krumpira
1 korijen celera
4 crvene jabuke
sol
200 ml mlijeka
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
papar
4 kriške polubijelog kruha
2 žlice sojina umaka
2 žlice maslaca
4 žlice ribanog parmezana
malo brusnica

Priprema: zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite celer i krumpir, a jabuke operite, prerežite popola i odstranite im koštice. Krumpir, celer i jabuke narežite na ploške, posolite ih te ih poput crijepa naizmjenično slažite u namašćenu vatrostalnu zdjelu. Izmiješajte mlijeko, jaje i vrhnje, posolite ih i popaprite. Smjesom prelijte krumpir, celer i jabuke. Složenac pecite u pećnici otprilike 25 minuta. Kruhu odrežite koru pa ga narežite na kockice koje ćete pokapati sojinim umakom i prepržiti na vrućem maslacu. Pospite složenac prženim kockicama kruha, dodajte brusnice namočene u malo vode pa ga pecite još 10 - 15 minuta. Ako primijetite da je odozgo previše potamnio, možete ga prekriti aluminijskom folijom. Gotov složenac pospite parmezanom i poslužite dok je još vruć.