Raskošne večere, kokteli, vrijeme za čaj... Sve to vidjeli smo u omiljenoj seriji i filmu 'Downton Abbey' gdje pripadnici britanskog plemstva uživaju u najluksuznijim poslasticama. Za aristokratske stolove tog doba (početak 20. stoljeća) karakteristične su raskošne pečenke, najčešće s otkoštenim, punjenim većim komadima mesa uz koje je išlo obilje priloga od povrća, ali i neizbježni umaci koji su svako jelo podizali na još višu razinu.
Luksuza na njihovim stolovima i u njihovim skupocjenim kristalnim čašama nije nedostajalo. Posluživale su se i kamenice, šampanjac, divljač (koju bi plemići nerijetko ulovili i sami)... Pripadnici aristokracije smatrali su francusku kuhinju i njezine tehnike vrhuncem profinjenostm, a to se vidjelo i u odabiru deserata. No nisu se zaboravljala niti tradicionalna britanska jela poput jorkširskog pudinga koji su rado jeli i gazde i njihova služinčad.
Prije obroka često se apetit otvarao likerom Pimm's, a obitelj Crawley svoje obroke rado je zalijevala bordoškim vinima, koja su njihove sluge poput g. Carsona morali obavezno dekantirati.
PAČJI CONFIT i PEČENKA S PEČENIM KRUMPIRIMA I VIŠNJAMA
1 patka od cca 2 kg
sol, svježe mljeveni papar
2 češnja češnjaka tanko sjeckanog na listiće
2 lovorova lista
12 zrna papra
2 šalice pačje masti
1/2 šalice bijelog vina
12 višanja bez koštica
4 žlice kristal šećera
8 mladih krumpira
1 veći poriluk, narezan na tanke trakice
1. Odvojite pačje batke. Stavite ih u lim za pečenje. Obilno nasolite, dodajte češnjak, lovorov list i zrna papra. Poklopite i ostavite u hladnjaku oko dva sata.
2. Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. U posudi za kuhanje umaka rastopite pačju mast na srednje jakoj vatri. Prelijte preko posoljenih pačjih bataka. Pecite oko 4 sata, odnosno dok meso ne počne otpadati s kostiju. Ohladite u masti, stavite u hladnjak preko noći.
3. Drugi dan pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Odvojite meso s pačjih prsiju. Obilno posolite. Kožu prsa stavite prema dolje u veliku tavu na srednje jaku temperaturu. Tako pržite prsa oko 10 minuta, bez pomicanja i okretanja, sve dok kožica ne dobije zlaćanu boju. Okrenite i stavite u pećnicu na otprilike 8 minuta. Meso bi još trebalo biti djelomično sirovo. Prsa prebacite na dasku za rezanje i pustite da se 'odmore'.
4. Izlijte masnoću iz tave i deglazirajte bijelim vinom. Pričekajte da se količina tekućine reducira na pola. Dodajte višnje i šećer i pirjajte oko 10 minuta.
5. U međuvremenu konfitirane batke izvadite iz masti. Prepolovite ih u zglobu i poslažite u mali lim za pečenje. Pecite oko 20 minuta, dok se dobro ne zapeče.
6. Mlade krumpire prvo skuhajte u posoljenoj vodi, dok ne omekšaju. Procijedite ih i osušite. Kad se malo ohlade prerežite ih na pola. Lagano ih pržite na 2 žlice pačje masti. Kada se zazlate sa svih strana dodajte trakice poriluka. Sotirajte 5 minuta dok poriluk ne omekša. Maknite s vatre. Posolite i popaprite.
7. Poslužite 4 tanjura. Na svaki stavite malo krupira s porilukom i komad pačjeg confita. Sa strane stavite malo umaka od višanja. Prsa razrežite, svako na osam dijelova. Na svaki tanjur stavite po 4 šnite pačjih prsa.