Jeste li znali da tradicija bavarske kuhinje datira iz 19 stoljeća, kada su zabilježene i prve štampane kuharice, a kažu da je njeno porijeklo iz seoskih domaćinstava. Tipična bavarska jela uključuju mnogo mesa, a karakteristično je da se upotrebljavaju svi dijelovi životinje. Manje atraktivni dijelovi poput tripica, glave ili noge, od sirotinjskih obroka pretvorili su se u prestižne specijalitete regionalne bavarske. Minhenska bijela kobasica proizvedena je prvi put 1857. godine.
Danas, bavarska kuhinja nije poznata samo po Oktoberfetu na kojem se jedu razne vrste kobasica i piju velike količine piva. Kuhinja te pokrajine na jugu Njemačke poznata je kao raznovrsna i bogata. Mnoštvo šumskog voća, povrća, gljiva i specifičnih začina kao što su timijan i kim, koristi se uz meso,a jela su nešto slađa nego u nas. Tu bogatu i naizgled nespojivim slatko-slano-kiselim kombinacijama, kuhinju poznatu u cijelom svijetu, sada imate prilike okusiti i u našoj metropoli.
Kako bi dodatno naglasio autentičnosti svojih okusa, Maximilian, prvi i jedini bavarski restoran u Hrvatskoj, već više od četiri godine u svojoj kuhinji ugošćuje Andreasa Hasenbeina dugogodišnjeg renomiranog kuhara iz Münchena, koji dva puta godišnje posjećuje Maximalian kako bi instruirao kuharsko osoblje i provjerio našu dosljednost tradicionalnim okusima Bavarske.
Bavarski restoran Maximilian nalazi se na Radničkoj cesti 37, a već na samom ulazu u restoran obuzme vas bavarski duh, od uređenja samog interijera te ljubaznog osoblja restorana obučenog u tipične Lederhosen i Dindrl. Tradicionalnosti i osebujnosti ne nedostaje niti na tanjuru. U ponudi su specijaliteti poput Spatzle tjestenine, Leberkӓse mesne štruce, svinjskih rebrica, koljenice ili pak knedle od kruha i pereca. Apsolutni vladar jelovnika su kobasice Bratwurst, Nürnberger i najpoznatija Weisswurst koje nam stižu direktno iz Münchena, a za one hrabrije tu je maxi bečki XXL – tkz. “Slonovo uho”. Što je bavarsko jelo bez vrhunskog piva? Stoga smo vam osigurali najveću i najbolju ponudu Paulaner piva te ovisno o raspoloženju ili prigodi, možete birati između flaširanog piva ili onog točenog u krigli.
U ovom jesenskom period možete uživati u bogatim jesenskim okusima kao što su naši specijaliteti: juha od buće, koljenica od crne slavonske svinje i originalni pivski gulaš te ostali specijaliteti u redovnoj ponudi Maximiliana. Više detalja pronađite na maximilian.hr ili na našem Facebooku.
Ako vam je na umu dobra zabava, odlična hrana, vrhunsko pivo i tradicionalna bavarska atmosfera, naša vrata su vam širom otvorena. Sve što morate ponijeti sa sobom je dobra volja i prazan želudac. I ne zaboravite, neka vam „Živjeli i Prost“ budu omiljene riječi!
Maximillian - prvi i jedini bavarski restoran u Hrvatskoj
Sutra nam stiže pun Mjesec u Jarcu i donosi kulminaciju osjećaja: Ova 3 znaka doživjet će teška iskustva
Svi ih nose: Ogrlice s motivom školjke najtraženiji su komad nakita ovog ljeta, a jedna se posebno ističe
Ljeto nije rezervirano samo za sandale - balerinke i dalje ostaju u igri: Evo kako ih kombinirati za svaki dan