Jastog, jedna od mojih omiljenih namirnica. Reći bilo što o njemu što već nije rečeno prilično je teško. Jastog traži poštovanje i ljubav u tretiranju. Njegovo karakteristično meso puca od zdravlja jer obiluje proteinima i ugljikohidratima, njegova karakteristična tekstura zahtijeva posebno tretiranje i kulinarsko znanje da se savršenstvo okusa osjeti u nepcu kušača. Jastog, kao što je poznato, živi u dubini, gdje je more bistrije i slanije, i to mu daje tu specifičnost zbog koje je iznimno cijenjen.

Juha od jastoga
Tartar od jastoga sa želeom od morskih trava
Poširani jastog
Domaće papardele s jastogom
Salata od jastoga i grancigule   CIJELI ČLANAK KAO I RECEPTE CHEFA PAŽANINA POTRAŽITE U NOVOM BROJU MAGAZINA StoryGourmet KOJI JE U PRODAJI OD 27. RUJNA. Tekst: Ivan Pažanin Foto: Jadran Babić  
Naslovnica: Maja Danica Pećanić