Džem od jabuka nikad nije bio lakši - bez prskanja, bez stajanja uz štednjak i stalnog miješanja. Ova metoda u pećnici daje savršeno gusti džem, bogatu boju i odličan okus. Posebno je praktičan, stavite sve u pećnicu i pustite da lagano krčka.
Ako želite dodatnu aromu, pred kraj pečenja dodajte žličicu cimeta ili malo vanilije - pekmez će dobiti toplu, mirisnu notu.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 600 g šećer
Priprema:
Jabuke operite, očistite od sjemenki i narežite ih na kockice ili veće kriške.
Stavite ih u vatrostalnu posudu ili duboki lim i pospite šećerom. Promiješajte da se šećer ravnomjerno rasporedi, a zatim ostavite 15 minuta da jabuke puste sok.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 1,5-2 sata, povremeno miješajući.
Kad pekmez postane gust i taman, izvadite ga iz pećnice i usitnite po želji (štapnim mikserom ili vilicom). Vrući pekmez ulijte u sterilne staklenke, zatvorite i okrenite naopako da se dobro zatvore.
Izvor: StvarUkusa