Sezona je pripreme zimnice, a iako je jednostavnije kupiti gotov ajvar, kisele krastavce ili paprike, nema do domaćeg proizvoda.
Paprike u senfu spadaju u one zimnice koje osvajaju na prvi zalogaj. Spoj blagog kiselkastog okusa sa senfom i aromatičnim začinima daje ovom receptu posebnu notu, a paprike ostaju hrskave i pune okusa tijekom cijele zime. Odlično se slažu uz meso, pečena jela, ali i kao prilog uz kruh i sir.
Sastojci:
- 2 kg crvene paprike
- 150 ml alkoholnog octa (9%)
- 500 ml vode
- 1,5 žlice soli
- 1,5 žlice šećera
- zrna papra
- 2 lovorova lista
- 2 g konzervansa
- 300 g senfa
- 250 ml ulja
Priprema:
Papriku operite, uklonite sjemenke i peteljke, a zatim je narežite na veće komade ili trakice, po želji.
Marinada:
U velikom loncu pomiješajte vodu, ocat, sol, šećer, lovorov list i nekoliko zrna papra. Stavite na štednjak i pustite da zavrije.
Blanširanje paprike:
Kada marinada zavrije, dodajte papriku i blanširajte je 5-7 minuta, dok malo ne omekša, ali zadrži oblik i hrskavost.
Dodavanje senfa i ulja:
Senf i ulje pomiješajte u zasebnoj zdjeli. Kada papriku izvadite iz marinade, pomiješajte je s ovim preljevom.
Pakiranje u staklenke:
Ljute papričice zajedno s umakom složite u sterilizirane staklenke. Na kraju dodajte konzervans (prethodno otopljen u malo tekućine iz marinade).
Zatvaranje i čuvanje:
Staklenke dobro zatvorite, umotajte ih u deku da se postupno hlade, a zatim ih spremite na tamno i hladno mjesto.
Izvor: Stil