Sezona je pripreme zimnice, a iako je jednostavnije kupiti gotov ajvar, kisele krastavce ili paprike, nema do domaćeg proizvoda.

Paprike u senfu spadaju u one zimnice koje osvajaju na prvi zalogaj. Spoj blagog kiselkastog okusa sa senfom i aromatičnim začinima daje ovom receptu posebnu notu, a paprike ostaju hrskave i pune okusa tijekom cijele zime. Odlično se slažu uz meso, pečena jela, ali i kao prilog uz kruh i sir. 

Sastojci:

  • 2 kg crvene paprike
  • 150 ml alkoholnog octa (9%)
  • 500 ml vode
  • 1,5 žlice soli
  • 1,5 žlice šećera
  • zrna papra
  • 2 lovorova lista
  • 2 g konzervansa
  • 300 g senfa
  • 250 ml ulja

Priprema:

Papriku operite, uklonite sjemenke i peteljke, a zatim je narežite na veće komade ili trakice, po želji.

Marinada:

U velikom loncu pomiješajte vodu, ocat, sol, šećer, lovorov list i nekoliko zrna papra. Stavite na štednjak i pustite da zavrije.

Kako pripremiti paprike u senfu za zimnicu?
Foto: Shutterstock

Blanširanje paprike:

Kada marinada zavrije, dodajte papriku i blanširajte je 5-7 minuta, dok malo ne omekša, ali zadrži oblik i hrskavost.

Dodavanje senfa i ulja:

Senf i ulje pomiješajte u zasebnoj zdjeli. Kada papriku izvadite iz marinade, pomiješajte je s ovim preljevom.

Pakiranje u staklenke:

Ljute papričice zajedno s umakom složite u sterilizirane staklenke. Na kraju dodajte konzervans (prethodno otopljen u malo tekućine iz marinade).

Zatvaranje i čuvanje:

Staklenke dobro zatvorite, umotajte ih u deku da se postupno hlade, a zatim ih spremite na tamno i hladno mjesto.

 Izvor: Stil