Sataraš je ljetno jelo koje se priprema jednostavno i brzo, a lagano je i puno boja, okusa i mirisa. Priprema se od luka, paprike i rajčica, ali ljeti možete dodati i tikvice ili patlidžan.
Sataraš s tikvicama
Sastojci:
- 5 paprika
- 4 rajčice
- 2 tikvice
- 1 glavica luka
- 3 žlice ulja
- 200 ml vode
- sol i papar
Priprema:
Tikvice ogulite pa narežite na kolutove, malo posolite i ostavite da se ocijede. Luk sitno nasjeckajte, pa ga dinstajte dok ne omekša. Rajčicu i paprike narežite, pa dodajte u tavu s lukom. Začinite po želji i sve pirjajte oko 5 minuta pa dodajte ocijeđene tikvice. Zalijte vodom, pa sve zajedno pirjajte dok povrće ne omekša i ne ispari višak tekućine. Po potrebi dodajte još začina po ukusu. Po želji po vrhu pospite sitno nasjeckanim peršinom i sataraš poslužite dok je još topao.
Sataraš s patlidžanom
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 1 patlidžan
- 1luk
- 2 štapića celera
- 3 češnja češnjaka
- 135 g zelenih maslina
- 16 g kapara
- 160 ml bijelog vina
- 25 g šećera
- 250 g pasirane rajčice
- 150 g cherry rajčica
- 4 g bosiljka
- sol i papar
Priprema:
Patlidžan narezan na kolutove popržite na maslinovom ulju i kad omekša izvadite ga. Stavite ga na papirnati ubrus da se ocijedi od ulja. Dodajte ponovno maslinovo te prodinstajte luk, celer i dinstajte 10 minuta da se karamelizira. Umiješajte češnjak i kuhjate dok ne zamiriši 30 minuta. Dodajte masline, kapare, ocat i šećer i pomiješajte da se sjedini.
Deglazirajte octom, dodajte šećer i kuhajte oko 3-4 minute. Stavite rajčice i pastu od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Završite dodavanjem narezanih svježih cherrry rajčica, prženih patlidžana, bosiljka, soli i papra.
Poslužite, konzervirajte ili stavite u hladnjak dok ne bude spremno za upotrebu.
Izvor: Billy Parisi
Sataraš iz pećnice
Sastojci:
- 8 krumpira
- 1 grčki jogurt
- 2 luka
- 5 paprika
- 6 rajčica
- 1 tikvica
- 3 češnja češnjaka
- 3 jaja
- sol, papar
- mast ili ulje
Priprema:
Zamotajte krumpire u aluminijsku foliju i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Nakon što su pečeni, ogulite ih, izgnječite, začinite i dodajte im grčki jogurt.
Posudu za pečenje premažite uljem ili masti, povrće narežite, začinite i pomiješajte u posudi da pokupe masnoću. Pecite oko 45 minuta, ali svakih 15 minuta jelo trebate malo promiješati da povrće ne zagori s gornje strane.
Zadnjih 10 minuta pečenja na povrće dodajte jaja da se lijepo zapeku, a možete ih ispeći i posebno pa dodati na jelo.