Sataraš je ljetno jelo koje se priprema jednostavno i brzo, a lagano je i puno boja, okusa i mirisa. Priprema se od luka, paprike i rajčica, ali ljeti možete dodati i tikvice ili patlidžan.

Sataraš s tikvicama

Sastojci:

  • 5 paprika
  • 4 rajčice
  • 2 tikvice
  • 1 glavica luka
  • 3 žlice ulja
  • 200 ml vode
  • sol i papar
3 recepta za sataraš - s tikvicama, patlidžanom ili iz pećnice
Foto: Shutterstock

Priprema:

Tikvice ogulite pa narežite na kolutove, malo posolite i ostavite da se ocijede. Luk sitno nasjeckajte, pa ga dinstajte dok ne omekša. Rajčicu i paprike narežite, pa dodajte u tavu s lukom. Začinite po želji i sve pirjajte oko 5 minuta pa dodajte ocijeđene tikvice. Zalijte vodom, pa sve zajedno pirjajte dok povrće ne omekša i ne ispari višak tekućine. Po potrebi dodajte još začina po ukusu. Po želji po vrhu pospite sitno nasjeckanim peršinom i sataraš poslužite dok je još topao.

Sataraš s patlidžanom

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 1 patlidžan
  • 1luk
  • 2 štapića celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 135 g zelenih maslina
  • 16 g kapara
  • 160 ml bijelog vina
  • 25 g šećera
  • 250 g pasirane rajčice
  • 150 g cherry rajčica
  • 4 g bosiljka
  • sol i papar
Patlidžan.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Patlidžan narezan na kolutove popržite na maslinovom ulju i kad omekša izvadite ga. Stavite ga na papirnati ubrus da se ocijedi od ulja. Dodajte ponovno maslinovo te prodinstajte luk, celer i dinstajte 10 minuta da se karamelizira. Umiješajte češnjak i kuhjate dok ne zamiriši 30 minuta. Dodajte masline, kapare, ocat i šećer i pomiješajte da se sjedini.

Deglazirajte octom, dodajte šećer i kuhajte oko 3-4 minute. Stavite rajčice i pastu od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Završite dodavanjem narezanih svježih cherrry rajčica, prženih patlidžana, bosiljka, soli i papra.

Poslužite, konzervirajte ili stavite u hladnjak dok ne bude spremno za upotrebu.

Izvor: Billy Parisi

Sataraš iz pećnice

Sastojci:

  • 8 krumpira
  • 1 grčki jogurt
  • 2 luka
  • 5 paprika
  • 6 rajčica
  • 1 tikvica
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 jaja
  • sol, papar
  • mast ili ulje

Priprema:

Zamotajte krumpire u aluminijsku foliju i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Nakon što su pečeni, ogulite ih, izgnječite, začinite i dodajte im grčki jogurt.

Posudu za pečenje premažite uljem ili masti, povrće narežite, začinite i pomiješajte u posudi da pokupe masnoću. Pecite oko 45 minuta, ali svakih 15 minuta jelo trebate malo promiješati da povrće ne zagori s gornje strane.

Zadnjih 10 minuta pečenja na povrće dodajte jaja da se lijepo zapeku, a možete ih ispeći i posebno pa dodati na jelo.