Ovu slatku poslasticu možete kupiti i u dućanima, ali domaći su ipak bolji te ih je vrlo jednostavno napraviti. Glavni sastojak u ovim tradicionalnim keksima su bademi, no vi se možete poigrati i zamijeniti ih s lješnjacima, pistacijama, sušenim voćem ili komadićima čokolade.

Čuvati ih možete u zatvorenoj posudi i do četiri tjedna, ali sumnjamo da će izdržati toliko. U slast!

Cantuccini

Sastojci:

270 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
150 g šećera
2 jaja
½ žličice ekstrakta vanilije
1 žlica meda
150 g badema

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u većoj posudi. Dodaje jaja, ekstrakt vanilije, med i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Umiješajte i bademe u smjesu.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu plohu i rukama oblikujte u duguljasti oblik, dugačak otprilike 45 cm i širok 5 cm. Tijesto možete podijeliti i na dva dijela, pa ćete dobiti manje kekse. Oblikovanu smjesu prebacite na papir za pečenje i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 10 minuta.

Nazubljenim nožem narežite štrucu na šnite debljine 1 cm. Režite ih u koso kako bi izgled bio sličan brusketima. Šnite poslažite na papir za pečenje i vratite u pećnicu na još 10 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohlade prije posluživanja.