Kačapuri ili hačapuri je najpopularnije gruzijsko jelo koje dolazi u različitim verzijama i oblicima diljem te zemlje. Ovisno o dijelu Gruzije, ali u pravilu se priprema od tijesta koje se može puniti ili nadjenuti nekim dodacima, najčešće sirom ili jajem razbijenim na oko pa izgleda vrlo privlačno i estetski. Takav kačapuri je u obliku lađice od tijesta, sličan turskim pidama.
Na YouTube kanalu AZIZA GOTOVIT pronašli smo jednostavniji recept za kačapuri sa sirom koji izgleda i priprema se slično lepinji ili somunu.
Sastojci
- 300 ml kefira
- 1 jaje
- 1 čajna žličica soli
- 1 žličica šećera
- 3 žlice biljnog ulja
- 400 g brašna
- žličica praška za pecivo
- 350 g mozzarella sira
Recept za kačapuri sa sirom
Pomiješajte
Ulijte kefir, jaja, ulje i umjutite vilicom, dodajte prosijano brašno, sol i prašak za pecivo.
Zamijesite tijesto
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 15 minuta da odstoji.
Naribajte sir
Naribajte mozarellu, dodajte jaje i pomiješajte te od smjese složite kuglice.
Tijesto
Podijelite tijesto u 4 loptice, pokrijte tri prozirnom folijom, a četvrtu razvaljajte, stavite kuglicu mozarelle s jajem u sredinu i ponovno zamijesite tijesto i razvaljajte u oblik lepinje. Ponovite postupak sa sve 4 loptice tijesta i 4 kuglice smjese mozarelle s jajem.
Pecite
Pecite svaku lepinju s obje strane.
Pogledajte postupak u videu: