Čak 30% školske djece u Hrvatskoj ne doručkuje svaki dan, premda je doručak, slažu se stručnjaci, najvažniji obrok u danu. Nakon noći bez hrane, doručak puni tijelo gorivom (glukozom), koje je osnovni izvor energije za mozak i mišiće. Doručak je ključan i za dobar početak školskog dana, jer bez njega nema koncentracije, pamćenja, budnosti… Ako kvalitetno osmislimo prvi obrok u danu, smanjuju se šanse da dijete posegne za nezdravim grickalicama ili previše hrane u kasnijim obrocima, što nije zanemarivo ako znamo da, prema podacima HZJZ-a, čak 36% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Da je doručak, doista, „muts have“ i „gorivo“ koje djecu puni vitaminima, daje energiju i pomaže mozgu da brže radi dobro znaju i u Kauflandu. Ova tvrtka od 2017. godine, kroz društveno-odgovorni projekt Kaufland škola voća i povrćapotiče stvaranje zdravih prehrambenih navika među osnovnoškolcima kroz osiguravanje pristupa svježem voću i povrću u školama. Projekt “Kaufland škola voća i povrća” dosad je osigurao više od 1000 tona svježeg voća i povrća za djecu u hrvatskim školama, a ove godine njime je obuhvaćeno preko 25.000 učenika.
Na natječaj se prijavilo gotovo 200 škola, a o partnerskim Kaufland školama za 2025./2026. odlučilo je više od 70.000 glasova građana. Svaka Kaufland trgovina u Hrvatskoj + Logističko-distributivni centar ima svoju “partnersku” školu, a biraju se i dodatne ustanove za djecu s teškoćama u razvoju.
Često nam društvene mreže nameću neobične namirnice kao novu cool hranu: goji bobice, avokado, matcha, chia sjemenke…, ali nema ništa zdravije od obroka pripremljenog od domaćeg voća i povrća. Stoga smo otišli u nabavku u Kaufland, napunili košaricu kvalitetnim voćem i povrćem te složili cool obroke koje će djeca rado pojesti prije škole i to bez uobičajenih izgovora – nisam gladan/na! Ovo su naše alternative pekarama koje će djeca voljeti!

POVRĆE TIM

Muffini s povrćem
Foto: Shutterstock

Muffini s povrćem
Sastojci: 180 g brašna (pomiješati integralno pirovo i bijelo glatko brašno), 1 prašak za pecivo, 80 g tikve, 40 g špinata, 1 jaje, 80 g svježeg sira, 2 žlice maslinovog ulja, 1 dcl mlijeka, sol i papar, maslinovo ulje za premazivanje kalupa, mix sjemenki za posipanje

Priprema: pećnicu zagrijte na 160°C, a silikonske kalupe za muffine premažite s malo ulja. Tikvu sitno naribajte. Špinat sitno nasjeckajte, posolite i ostavite 10-ak minuta da odstoji. Pomiješajte jaje, mlijeko, sir, tikvu i ocijeđeni špinat. Zasebno izmiješajte brašno i prašak za pecivo pa te dvije smjese sjedinite. Napunite kalup za muffine do 3/4 visine pa pospite svaki muffin sjemenkama. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva.

Povrtna omlet-tortilja
Sastojci: 2 jaja, 1/4 crvene paprike (narezane na trakice), 1/2 male tikvice (narezane na kockice), šaka špinata, 1 mala rajčica, 1 žličica maslinovog ulja, sol i papar, malo ribanog sira ili feta sira
Priprema: u tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte papriku i tikvicu, kratko ih pržite 2–3 minute dok povrće ne omekša. Dodajte špinat i rajčicu, promiješajte dok špinat ne uvene. Umutite jaja s malo soli i papra, pa ih prelijte preko povrća u tavi. Poklopite i pecite 3–4 minute dok jaja ne budu skoro čvrsta. Po želji pospite sirom i preklopite kao omlet.

VOĆE TIM

Smoothie za energiju
Sastojci: 2 naranče, 1 šalica (200g) šumskog voća po izboru, 1 banana, malo cimeta, 4 datulje
Priprema: sve stavite u blender i smiksajte. Dodajte količinu vode ovisno od gustoći koju želite dobiti.

Zobene pahuljice sa voćem i jogurtom
Sastojci: 50 g zobenih pahuljica, 150 ml mlijeka, 100 g jogurta (običnog ili grčkog), 1 mala banana ili pola jabuke, šaka bobičastog voća, 1 žličica meda ili javorovog sirupa (po želji), malo isjeckanih orašastih plodova (po želji)
Priprema: zobene pahuljice prelijte mlijekom. Ostavite da odstoje pet do deset minuta ili ih možete kratko prokuhati da postanu kremaste. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. Dodajte voće i orašaste plodove. Pospite prstohvatom cimeta i dodajte malo meda ili javorovog sirupa ako volite slatki okus.

*Sadržaj nastao u suradnji s Kauflandom.