Želimo li biti zdraviji, prvi korak je promjena prehrane i uvođenje zdravijih opcija. Želite li poboljšati svoju prehranu tu će vam pomoći dodavanje žitarica, voća i povrća koji nam osiguravaju vitamine, minerale i mnoge druge hranjive tvari koje dobro utječu na važne aspekte našeg općeg zdravlja.
Jedna se žitarica tu posebno ističe, a radi se o bulguru. Bulgur kontrolira razinu šećera u krvi i potiče sagorijevanje masnoća povezanih sa starenjem.
Bogat je vlaknima koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabiliziraju razinu šećera u krvi. Korisno je znati da, što je bulgur tvrđi, to će biti uspešniji u tome, piše Index.hr.
Bulgur vam može biti saveznik i kad želite smršavjeti jer se radi o složenom ugljikohidratu koji povećava osjećaj sitosti.
Dovoljno je da ga u svoj jelovnik uključite nekoliko puta tjedno. Bogat je vitaminima B, E i K, željezom, kalcijem, natrijem, fosforom, manganom, selenom i antioksidansima, a ima i najvišu proteinsku vrijednost od svih žitarica.
Ova žitarica potiče rad probavnog trakta, jača imunitet i blagotvorno djeluje na živčani sustav. Čest je sastojak u salatama, jede se i kao prilog mesu ili ribi, ili kao samostalni obrok.
Dostupna je u različitim sortama, a potrebno mu je oko 5–20 minuta kuhanja, ovisno o vrsti i načinu pripreme. Bulgur je prethodno polukuhan, tako da mu ne treba dugo za pripremu. Što je zrno krupnije, to je potrebno više vremena za kuhanje.