Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta zbog koje dolazi do smanjenja koštane mase pa kosti postaju manje čvrste i podložnije su prijelomima. Oseoporoza više pogađa žene nego muškarce, a najčešća je postmenopauzalna ostoporoza koja nastaje zbog pada razine estrogena.

Najrizičniji čimbenik za razvoj osteoporoze je niska koštana masa, a gubitak koštane mase počinje oko tridete godine života. Osim genetike, na koštanu masu utječu i životni čimbenici poput prehrane, hormonalnog statusa, tjelesne aktivnosti, pušenja...

Kosti.jpg
Foto: Shutterstock

Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost te adekvatan unos kalcija i vitamina D su važni čimbenici u preveniranju osteoporoze. Kalcija, osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, ima u kelju, brokuli, epi, suhoj marelici i suhim smokvama te u sitnoj plavoj ribi.

Glavni izvor vitamina D je njegova sinteza u koži koja nastaje izlaganjem sunčevom svjetlu, no zimi, kad ima manje sunca i manje boravimo vani, često može doći do nedostatka ovog važnog vitamina.

Među namirnice bogate vitaminom D spada i suho voće, a u nastavku vam donosimo 5 voćki koje možete uvrstiti u prehranu kako biste unijeli više ovog vitamina.

1. Suhe šljive

Suhe voćke koje su dobre za kosti
Foto: Shutterstock

Suhe šljive su poznate po svojim blagodatima za probavu, ali manje je poznato da dobro utječu na zdravlje kostiju.

Izvrstan su izvor kalija, magnezija i vitamina K te polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju gustoću kostiju.

2. Suhe smokve

Suhe smokve su dobre za probavu
Foto: Instagram

Odmah nakon šljiva na listi su suhe smokve koje su jako dobar izvor kalcija, a odličan su izvor i vlakana pa su dobre i za zadravu probavu. Osim toga bogate su antioksidansa koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i mineralima koji potiču rast i održavanje kostiju.

Često su omiljeni kao međuobrok jer su bogate prirodnim šećerima i brzom energijom. Osim što su odlična poslastica za užinu, možete ih dodati u svoje jutarnje žitarice.

3. Grožđice

Grožđice
Foto: Shutterstock

Kalcij je prisutan i u grožđicama koje također sadrže značajne količine bora koji je važan za pravilno formiranje kostiju i učinkovitu apsorpciju kalcija. Bor je posebno koristan u sprječavanju osteoporoze.

Grožđice mogu biti slastan međuobrok, jednako kao i suha smokva, a možete ih dodati u jogurt, zobene pahuljice ili kompot.

4. Suhe datulje

datulje
Datulje Foto: Pixabay

Datulje su vrlo popularno voće diljem svijeta, a u našim krajevima najčešće su nam dostupne suhe datulje. Prisutnost mineralnih soli (magnezija, željeza, kalija, cinka, kalcija, mangana i fosfora) čini ih našim važnim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.

Bogate su prirodnim šećerima i prilično kalorične pa nemojte pretjerivati u konzumaciji. Dovoljno je tri do pet komada dnevno, a osim što ih možete grickati same, možete ih dodati u deserte ili smoothieje.

5. Suhe marelice

Suhe marelice
Foto: Shutterstock

Marelice ne samo da su mnogima omiljeno voće, već su i pune hranjivih tvari i vitamina. Suhe marelice posebno su cijenjene jer sušenje ne oštećuje plod i ne mijenja njegov hranjivi sastav.

Imaju visok sadržaj kalcija, ali i kalija koji je ključan za dostatnu apsorbciju kalcija. Možete ih grickati same ili dodati u kolače.