U svijetu preplavljenom brzim obrocima, prerađenom hranom i aditivima, sve više ljudi vraća se jednostavnim, “starim” načinima prehrane ili onima koje su prakticirali naši preci – bez trans-masti, konzervansa, rafiniranih šećera i sl. Iako takva prehrana nikako nije rigidna dijeta, kako bi neki mogli pomisliti, ovdje nije riječ samo o vraćanju na staro, nego i o svojevrsnom stavu prema hrani, poštovanju sezonalnosti, kvaliteti umjesto kvantitete i svjesnosti o tome što nam hrana zapravo čini i daje.
Ovaj trend prije svega pokreće sve veća osviještenost ljudi o utjecaju hrane na ljudsko zdravlje i cjelokupnu kvalitetu života, a zatim i želja za hranom iz domaćeg uzgoja te zasićenost modernom fast-food kulturom. Čvarci umjesto čipsa! Da, upravo je to ta moderna „filozofija“ koja nas vraća provjereno dobrim namirnicama.
Od sirotinjskog zalogaja do gurmanskog hita, upravo nas hrskava magija čvaraka podsjeća na to da i najjednostavniji sastojci mogu postati prava kulinarska zvijezda. U prošlim stoljećima meso je bilo luksuz, a domaće svinje koristile su se do posljednjeg dijela. Masnoća koja se topila pri kuhanju ili pečenju nije smjela ići u otpad – i tu nastupaju čvarci. Obični ljudi, koji nisu mogli priuštiti odrezak ili kobasicu, koristili su komadiće pržene masnoće i kožice, stvarajući hrskavi zalogaj koji je bio ukusan, zasitan i pristupačan svima. Danas su čvarci delikatesa.
Zanimljivo je kako se povratak izvornoj prehrani uklapa u širi trend - hrana koja je bila “stara”, “rustikalna”, “sirotinjska”, danas postaje cool, svjesna i luksuzna. I nisu čvarci usamljeni u toj priči, jer svoj trenutak slave ima, primjerice, i avokado, koji se nekada smatrao egzotičnim i “čudnim” plodom, a danas je simbol zdrave prehrane. Slično je i s hummusom. Jelo koje je stoljećima bilo skroman obrok u Bliskom Istoku, sada je globalni hit.
Dr. PIGLEY je brend koji u naše domove vraća okuse djetinjstva. Kad jednom probate njihove ručno pripremljene čvarke i svinjsku mast, koje proizvode u modernom pogonu (Fortuna Food) u Samoboru, shvatit ćete zašto se hrana naših predaka u velikom stilu vraća. I osvaja ne samo hrvatsko tržište, nego i ljubitelje delikatesa u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji…
U čemu je njihova tajna? Dr. PIGLEY pazi da su njegovi proizvodi pripremljeni tradicionalno, bez aditiva i konzervansa, od 100 % prirodne masnoće.
Za pripremu čvaraka koriste samo prvoklasnu svinjsku sirovinu, domaći luk, pašku sol i mlijeko međimurskih pašnjaka. Dr. PIGLEY tako nudi klasične i delikatesne čvarke u različitim pakiranjima, kao i svinjsku mast bez aditiva i konzervansa. Tu je Dr. Pigley Food Clinique – mjesto susreta i degustacija u Radićevoj ulici 11 u Zagrebu. Najveći highlight prostora upravo je to što svakodnevno u ponudi imaju svježe čvarke u rinfuzi.
„U potpunosti podržavamo i predvodimo trend povratka izvornoj prehrani naših predaka. Dr. PIGLEY proizvodi odlikuju se autentičnim okusom; to je jednostavna hrana koja ne sadrži štetne dodatke! Naši čvarci se ručno pripremaju po starinskoj originalnoj recepturi i sretni smo što ljudi itekako znaju da čvarci nisu nezdrava namirnica, da su puni proteina, bez glutena, aditiva i konzervansa, te da sadrže samo prirodne masnoće“, kažu iz tvrtke Fortuna Food, koji razvijaju brend Dr. PIGLEY.
U asortimanu brenda su stisnuti čvarci s manje masti, obični čvarci s baranjskom paprikom, delikates čvarci s baranjskom paprikom, namaz od čvaraka i namaz s čvarcima, a u pripremi je, kako kažu, još puno novih proizvoda.
*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Dr. PIGLEY.

