U svijetu preplavljenom brzim obrocima, prerađenom hranom i aditivima, sve više ljudi vraća se jednostavnim, “starim” načinima prehrane ili onima koje su prakticirali naši preci – bez trans-masti, konzervansa, rafiniranih šećera i sl. Iako takva prehrana nikako nije rigidna dijeta, kako bi neki mogli pomisliti, ovdje nije riječ samo o vraćanju na staro, nego i o svojevrsnom stavu prema hrani, poštovanju sezonalnosti, kvaliteti umjesto kvantitete i svjesnosti o tome što nam hrana zapravo čini i daje.
Ovaj trend prije svega pokreće sve veća osviještenost ljudi o utjecaju hrane na ljudsko zdravlje i cjelokupnu kvalitetu života, a zatim i želja za hranom iz domaćeg uzgoja te zasićenost modernom fast-food kulturom. Čvarci umjesto čipsa! Da, upravo je to ta moderna „filozofija“ koja nas vraća provjereno dobrim namirnicama.

Dr. Pigley čvarci
Foto: promo

Od sirotinjskog zalogaja do gurmanskog hita, upravo nas hrskava magija čvaraka podsjeća na to da i najjednostavniji sastojci mogu postati prava kulinarska zvijezda. U prošlim stoljećima meso je bilo luksuz, a domaće svinje koristile su se do posljednjeg dijela. Masnoća koja se topila pri kuhanju ili pečenju nije smjela ići u otpad – i tu nastupaju čvarci. Obični ljudi, koji nisu mogli priuštiti odrezak ili kobasicu, koristili su komadiće pržene masnoće i kožice, stvarajući hrskavi zalogaj koji je bio ukusan, zasitan i pristupačan svima. Danas su čvarci delikatesa.

Zanimljivo je kako se povratak izvornoj prehrani uklapa u širi trend - hrana koja je bila “stara”, “rustikalna”, “sirotinjska”, danas postaje cool, svjesna i luksuzna. I nisu čvarci usamljeni u toj priči, jer svoj trenutak slave ima, primjerice, i avokado, koji se nekada smatrao egzotičnim i “čudnim” plodom, a danas je simbol zdrave prehrane. Slično je i s hummusom. Jelo koje je stoljećima bilo skroman obrok u Bliskom Istoku, sada je globalni hit.

Dr. PIGLEY je brend koji u naše domove vraća okuse djetinjstva. Kad jednom probate njihove ručno pripremljene čvarke i svinjsku mast, koje proizvode u modernom pogonu (Fortuna Food) u Samoboru, shvatit ćete zašto se hrana naših predaka u velikom stilu vraća. I osvaja ne samo hrvatsko tržište, nego i ljubitelje delikatesa u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji…

Dr. Pigley čvarci
Foto: promo
Dr. Pigley čvarci
Foto: promo
Dr. Pigley
Foto: promo

 U čemu je njihova tajna? Dr. PIGLEY pazi da su njegovi proizvodi pripremljeni tradicionalno, bez aditiva i konzervansa, od 100 % prirodne masnoće.
Za pripremu čvaraka koriste samo prvoklasnu svinjsku sirovinu, domaći luk, pašku sol i mlijeko međimurskih pašnjaka. Dr. PIGLEY tako nudi klasične i delikatesne čvarke u različitim pakiranjima, kao i svinjsku mast bez aditiva i konzervansa. Tu je Dr. Pigley Food Clinique – mjesto susreta i degustacija u Radićevoj ulici 11 u Zagrebu. Najveći highlight prostora upravo je to što svakodnevno u ponudi imaju svježe čvarke u rinfuzi.


„U potpunosti podržavamo i predvodimo trend povratka izvornoj prehrani naših predaka. Dr. PIGLEY proizvodi odlikuju se autentičnim okusom; to je jednostavna hrana koja ne sadrži štetne dodatke! Naši čvarci se ručno pripremaju po starinskoj originalnoj recepturi i sretni smo što ljudi itekako znaju da čvarci nisu nezdrava namirnica, da su puni proteina, bez glutena, aditiva i konzervansa, te da sadrže samo prirodne masnoće“, kažu iz tvrtke Fortuna Food, koji razvijaju brend Dr. PIGLEY.

Dr. Pigley
Foto: promo

U asortimanu brenda su stisnuti čvarci s manje masti, obični čvarci s baranjskom paprikom, delikates čvarci s baranjskom paprikom, namaz od čvaraka i namaz s čvarcima, a u pripremi je, kako kažu, još puno novih proizvoda.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Dr. PIGLEY.