Nedavni Lino brunch u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu oduševio je mališane i njihove roditelje, a jedan od „krivaca“ za taj savršeni scenarij, u kojem su se djeca zabavljala, učila i uživala u finim zalogajima, bila je i Dragana Dilparić, vlasnica šarmantnog bistroa Darling & Shegrts, koja je pripremila najukusniji brunch.
Od mini hamburgera s tunom i pilećom paštetom do pizza rolica i Lino smoothieja sa žitnom kašom kao bazom i voćem – svu hranu na eventu Dragana je pripremila od ukusnih Lino proizvoda: Čokolina, Lino Baby Mueslija, Lino Pillowsa, Lino Moj prvi flipsa (bez glutena)… No ipak, zvijezde dana bile su Lino Njupalice. Riječ je o ukusnim namazima na bazi tune i piletine s mliječnim namazom. Mini hamburger peciva punjena ovim finim namazima planula su u trenu, baš kao i Musavi Lino s Čokolinom i Karamelinom te pizza rolice s Njupalicama Šunkicama. Donosimo recepte za ove fine zalogaje.
Musavi Lino
Sastojci (za otprilike 10–12 čaša):
Čokolino mousse:
1 litra mlijeka, 180 g Čokolina, 300 g tamne čokolade, ½ vrećice agartina ili drugog sredstva za želiranje
Karamelino mousse:
1 litra mlijeka, 180 g Karamelina, 300 g bijele čokolade, ½ vrećice agartina ili drugog sredstva za želiranje
Pripremite dvije zdjele jer ćete mousse smjese raditi odvojeno, kao i dvije posude za otapanje čokolade. Čokolino i Karamelino pripremite prema uputama na pakiranju, koristeći navedene mjere. U gotov Čokolino dodajte ½ vrećice agartina i otopljenu tamnu čokoladu, zatim sve dobro izmiksajte mikserom kako bi se smjesa ujednačila. Na isti način pripremite i mousse od Karamelina.
Na dno svake čaše stavite izmrvljen Lino Pillows koji će poslužiti kao „biskvitni“ sloj. Ako imate vrećice za ukrašavanje, koristite ih za lakše nanošenje smjese. Najprije ulijte mousse od Čokolina, a odmah potom mousse od Karamelina. Deserte ohladite preko noći kako bi se dobro stisnuli.
Njupalice paštete
Pripremite mala brioš peciva u obliku burgera, na uobičajen način, kao što inače pečete i druga peciva.
Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 ml toplog mlijeka, 1 kockica svježeg kvasca, 2 dl otopljenog maslaca, 1 jaje, 1 žličica soli, 1 žličica šećera
Kad su peciva za mini burgere ispečena, odrežite im gornji dio i pažljivo izdubite unutrašnjost. (Kruh koji izvadite nemojte baciti – možete ga, primjerice, sačuvati za sutrašnje faširance.) Zatim peciva napunite dobro izrađenim Njupalice paštetama. Mi smo koristili paštete od tune i čajne kobasice – izvrsnu kombinaciju, jer su djeca mogla birati okus koji više vole. Na vrh peciva po želji stavite cherry rajčicu, listić bosiljka ili polovicu masline kao ukras.
Lino Baby Muesli od jagoda
Za podlogu pripremite coulis od jagoda tako da u 500 g smrznutih jagoda dodate dvije žlice kristal-šećera i 0,5 dl limunova soka. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Kad je voće ukuhano, ulijte tanak sloj coulisja u čaše i pričekajte da se potpuno ohladi. U međuvremenu skuhajte Lino Baby Muesli žitnu kašu s jagodama prema uputi na pakiranju. Dok je još vruća, prelijte je preko ohlađenog coulisja od jagoda, u nešto debljem sloju. Na vrh posložite narezane svježe jagode.
Pizza rolice s Njupalica Šunkicama
Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 2 dl ulja, 2 dl tople vode, 1 žličica soli
Sastojci za nadjev: pasirana rajčica, origano, maslinovo ulje, sir (gouda i mozzarella)
Umiješajte tijesto od navedenih sastojaka. Nakon što se tijesto diglo, razvaljajte ga u tanak pravokutni oblik. Premažite ga pasiranom rajčicom, prethodno obogaćenom žličicom soli, velikom žlicom maslinovog ulja i malo origana. Naribajte goudu i mozzarellu te ih posložite u bogatom sloju zajedno s Njupalica pilećom šunkom. Sve pažljivo zarolajte u dugački valjak.
Roladicu narežite na kolutove promjera otprilike 2 cm i slažite ih u lagano namašćen pleh, pazeći da budu dovoljno udaljeni jedni od drugih. Ostavite ih da se ponovno dignu, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 20 minuta.
Kada su gotovi, lagano ih premažite uljem i na kratko prekrijte čistom krpom kako bi pizza rolls ostali mekani i za najmanje njupače. Poslužite ih čim se dovoljno ohlade.
Lino Baby Muesli smoothie
Za pripremu ovog smoothieja koristili smo Lino Baby Muesli od šljiva. Suhu kašu stavite u blender kao bazu, a prema količini koju želite dodajte nekoliko banana i svježih šljiva, malo hladne vode te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku, uobičajenu strukturu smoothieja.
Možete koristiti i drugo voće, po želji ili prema sezoni, kao i različite vrste Lino Baby Muesli proizvoda. Ne štedite na voću ni na kaši – ovo je izvrstan napitak koji možete popiti ujutro ili ponijeti sa sobom tijekom dana. Savršen je i za djecu, ali i za mame i tate!
*Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

