Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u srcu Zagreba otvoren je 3. Asian Food Festival koji će trajati od 29. travnja, a na ukupno 11 kućica dočekat će vas više od 50 različitih azijskih specijaliteta.
Već prvog dana zaputili smo se tragom egzotičnih mirisa i odlučili kušati dio ove zaista opširne ponude i provjeriti što se nudi na kućicama. Evo što smo pronašli i kako nam se svidjelo.
Purple Monkey
Purple Monkey poznat je po svojim legendarnim gyozama koje ni ovaj put nisu razočarale, ali kušali smo i dva nova jela nastala ekskluzivno za ovu priliku- Squid Sticks i Popcorn Chicken.
Squid Sticks su svakako zanimljivo jelo i vizualno i okusom, a ako volite lignje i slatkaste umake, ovaj snack će vam se sigurno svidjeti.
SoHo
Na susjednoj SoHo kućici najviše je zanimanja izazvao Sohorrito - sushi u formatu burrita kojeg nude u pet verzija: tuna, piletina, kozice, losos i vegan, ali i Squid in Kadaif - mekane i sočne kuglice od lignje u hrskavom kadaifu.
Jellyfish in Space
Još jedan od omiljenih i uvijek posebno kreativnih sudionika ovog festivala svakako je Jellyfish in Space koji su ovog puta oduševili svojim Bao Bunsima Pašticada s kimchijem i umakom od manga. U ponudi imaju još i Bao Buns Pulled Pork, Bao Buns Shrimp Surimi, Bao Buns Losos Tartar te četiri autorska koktela koji se savršeno sljubljuju s bunsima.
Mi smo kušali Bao Bunse s pašticadom i ovo nam se jelo koje spaja meko meso u njihovim standardno odličnim buns pecivima s kimchijem i umakom od manga što daje zanimljivu kombinaciju svježeg kiselkastog okusa.
Noel
Vijest da će se na Asian Street Food Festivalu pojaviti i Noel* by Ivan Temšić izazvala je veliku pozornost i prije samog otvaranja. Noel kao prvi zagrebački restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom pod vodstvom Ivana Temšića na azijskom festivalu fokusirao se na klasična i prepoznatljiva azijska jela u 'street' izdanju.
Posjetitelje su tako već prvog dana oduševila sva Temšićeva jela iz ponude koja uključuje: Katsu Sando, Gyoze, Korejska pržena pileća krilca, PorkBelly Bao i Yakitori škampe.
Naš su favorit definitivno ukusna i pikantna krilca kojima ćete rado 'zaprljati' prste.
Curry Bowl
Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete. Tim kojeg predvodi Brian Senaratne odnio je brojne pohvale za curryje koje nude u verzijama s piletinom, crnom svinjom i veganski, te izvrsne pileće rolice s curry majonezom, no najveći hit na ovoj kućici svakako je Kotthu - tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka preliven sirom i tradicionalnim umakom.
Ovo jelo nazivaju još i lijekom za mamurluk. Prema onom što smo kušali- definitivno su u pravu. Jelo je izdašno, zasitno i zaista ukusno, a nakon ove porcije nikako nećete ostati gladni.
Thai Thai
Svi ljubitelji tradicionalnih tajlandskih okusa i ove godine mogu uživati u sad već legendarnom Pad Thaiju na Thai Thai kućici koja je ove godine ponudila i dva nova jela - kiselo ljutu Tom Yum juhu s kozicama i rižinim rezancima i ljutu hrskavu piletinu s rižom koja je toliko ukusna da nam je brzo postala favorit cijelog festivala.
Imaju i odličan desert:svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa koji je jednako atraktivan izgledom kao i okusima.
Mario Mihelj
Još jedno od posebno iščekivanih pojavljivanja na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu svakako je ono chefa Maria Mihelja, člana žirija Master Chefa, koji po prvi put u Hrvatskoj sprema poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo (izg. ro-đa-mo).
Riječ je o azijskom specijalitetu u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku, punjenom posebno mariniranim trakicama junetine ili piletine u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima. Inače, ovo se jelo smatra kineskim ekvivalentom zapadnjačkim burgerima, ali dočekat će vas nešto posve drugačije, no ništa manje ukusno.
Gdje je Jura
Ljubitelji slastica neće ostati nimalo zakinuti na azijskom festivalu. Mnogi su već prvoga dana s nestrpljenjem čekali svoj red na nove kreacije talentiranog pastry chefa Jurja Klepića koji na kućici Gdje je Jura sprema Fry Dubai - gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom. Napravio je i Tropic Fry - gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom, te Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.
Kušali smo prve dvije opcije i obje su nas oduševile tako da ne možete promašiti s izborom. Verzija s pistacijom će svojom bogatom kombinacijom okusa oduševiti ljubitelje čokolade i pistacije dok će voćna verzija biti idealna ako se odlučite za nešto osvježavajuće i ne preslatko.
Kawaii
Kućica Kawaii pak mami neodoljivim mirisom karamele kojom oblaže svježe voće i tako stvaraju Tanghulu, tradicionalnu kinesku slasticu koja krcka pod zubima.
Usto nude i japanske Harajuku crepes - tanke i mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima, te matcha sladoled i sladoled od crnog sezama. Kušali smo i ovaj desert, pravi proljetni, koji će vas zasladiti nježnom kremom i zrelim ukusnim jagodama, a posebno nam se svidio zanimljiv kornet od palačinke.
Na kućicama SoHo i Purple Monkey posjetitelji se mogu zasladiti mochi sladoledom u četiri okusa: kokos, čokolada, pistacija te mango i marakuja.
Gingelebells
Ginglebells kućica prava je oaza za vrhunske koktele, od njihovih legendarnih klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitch, London ili Moscow Mule koktela, do azijskih specijala: Yuzu Palome, Yuzu Mojita ili Yuzu Collinsa. Centralni bar pak brine za sva ostala alkoholna i bezalkoholna.
Bogat popratni program, osim svakodnevnih nastupa vrhunskih DJ-a, donosi i Staropramen Movie Night u petak od 20,30 sati kada će se prikazivati tajlandska komedija 'Kako se obogatiti prije nego što baka umre'.
Tu su i atraktivne radionice: od Mochi Pounding radionice koju će u nedjelju od 13 h voditi Maki Nagayoshi iz jedinstvenog Pink Pig restorana, preko Kikkoman radionice Tantanmen ramena pod vodstvom Nastasje Chiare Petrić koja je na rasporedu u ponedjeljak od 17 h, a istoga dana već od 18 h na rasporedu je atraktivan Materia matcha workshop.
Osim zabave i edukacije, Asian Street Food Festival imat će i humanitarni karakter: u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisherija sushi snack boxeva, a sav prihod je namijenjen projektu Davora Rostuhara koji donosi nove tehnologije u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj prodaji sudjelovat će rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.
Za sve novosti i načine prijava na radionice pratite Asian Street Food Festival na Instagramu i Facebooku.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 23. do 29. travnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 24:00 h, sub-ned 11:00 - 24:00 h
Ulaz: besplatan