Posljednji mjeseci vrlo su intenzivni za chefa Melkiora Bašića. Iako više ne snima popularni televizijski show Masterchef, vremena je manje nego ikad, jer paralelno radi, kaže nam, na tri strane. Ima firmu za konzalting, vlastiti Chef's Catering, a suvlasnik je i zaštitno lice kulinarske start up aplikacije MasterMeal, čiji je moto „Kuhajte vrhunska restoranska jela u vlastitoj kuhinji!“.
"Jelo nikada nije jedan recept, već se sastoji od više malih recepata, komponenti na tanjuru i tehnika kuhanja. Želim pokazati raznolik potencijal namirnica, svaki recept prati video kamera, moj voice over, a nastojim promovirati i zero waste trend, tako da pokazujem kako iskoristiti, primjerice, višak umaka, pravilno ga čuvati i sl.“, kaže Melkior. U nešto više od pola godine, koliko je aplikacija aktiva, shvatio je da su ljudi, ustvari, vrlo znatiželjni i vole kuhati, a najviše se "zakače“ za klasična jela, poput umaka Bolognese, jer ih zanima kako basic jela priprema vrhunski chef.
"Najčešća pogreška kod Bolognese-a je to što mnogi cijelo vrijeme kuhaju meso. Pravilo je, međutim, da tekućina prvo treba ishlapjeti kako bi se meso zapeklo, nakon čega se ponovno dodaje tekućina i jelo kuha do kraja. I suprugu sam naučio pripremati umak Bolognese na ovaj način te se uvjerila da je puno bolji“, kaže Melkior i otkriva kako je upravo supruga chef u njihovoj kuhinji. On "uleti“ kad je potrebno. Na pitanje tko pere suđe, spremno odgovara: „Somat!“.
"Somat zovem mali od kužine“, kaže Melkior koji u petak, 9. svibnja, od 18 do 21 sat, priprema pravu poslasticu upravo u Somat kamiončiću na PLACe marketu na zagrebačkom Dolcu. Naime, svjesni važnosti dragocjenih trenutaka s obitelji i prijateljima, brendovi Somat i Pur pokrenuli su inicijativu #EnjoyTogether, potičući nas da više vremena provodimo s najmilijima, bez brige o prljavom posuđu. Na službenoj stranici Somat Hrvatska nalaze se brojni inspirativni recepti, korisni savjeti za kuhinju te razlozi zašto je važno okupljanje oko stola. Od toga kako organizirati savršen obiteljski ručak do ideja za jednostavne i ukusne obroke, platforma pruža sve potrebne alate za ugodno druženje, potiče ljude da cijene male stvari te se posvete onome što je doista važno.
I Melkior Bašić pridružio se kampanji #EnjoyTogether upravo zato što je prepoznao vrijednosti koje stoje iz te poruke. Na popularnom gastro eventu, PLACe makretu, zahvaljujući kojem je i u Zagrebu konačno zaživio koncept noćnih tržnica s ugostiteljskom ponudom, Melkior će u Somat kamiončiću dijeliti, kako sam kaže, "sengulu za odvaliti“. Svi koji na Dolac dođu u ovaj petak od 18 do 21 sat imate će priliku besplatno uživati u sendvičima ovog vrhunskog chefa, ali i kući odnijeti besplatne uzorke Somat Excellence Premium 5u1 kapsula koje čiste s 5 snažnih komora, imaju dodatnu snagu protiv tvrdokornih mrlja i paralelno njeguju perilicu, kao i Somat Rinser - sredstvo za ispiranje koje pruža dodatni sjaj posuđu i sprječava nastanak mrlja od vode i tragova kamenca.
Koja je tajna "sengule za odvaliti“?
"Riječ je o sendviču Porchetta, tradicionalnom talijanskom jelu od svinjetine. Koristit ćemo carsko meso, posoliti ga da izvučemo svu vlagu iz kože, marinirati ga s pestom genovese, pinjolima i češnjakom, zarolati i tako peći šest sati. Kad se ohladi, meso ćemo izrezati na mesoreznici i složiti u sendvič s pestom genovese, pečenom paprikom, rukolom i Stracciatellom di bufala, odnosnom kremastom sredinom iz burrate kao nekom vrstom kiselog umaka, što sve skupa daje fin, izbalansiran okus. Iako je Porchetta općepoznata, puno ljudi ju nije probalo, što je prava šteta“, kaže Melkior.
Kako mu je mama Dalmatinka, a tata Zagrepčanin, riblja lešada i kisela zagorska juha jela su djetinjstva koja pamti. U kući se, kaže, svašta jelo, pa i krvavice i divenice s purom u krvi, no danas najviše voli pojesti juhu i lešo meso. Nakon svakog dobrog ručka, suđe, naravno, ide u perilicu – sve osim noževa.
"Noževi se ne smiju prati u perilici, jer otupe – to nikako nije mit. Noževi se peru ručno, u hladnoj vodi. Jedino kad ih eventualno možete oprati u mlakoj vodi jer nakon oštrenja, kako bi u potpunosti skinuli metal s njih“, savjetuje Melkior.
Sve ostalo iskorišteno za pripremu i uživanje u jelu idu u perilicu iz koje zahvaljujući Somat Excellence Premium 5u1 kapsulama izlazi besprijekorno čisto, čak i ako je riječ o tvrdokornim mrljama i zagorenim ostacima. Napredna formula nudi dodatnu zaštitu od korozije osjetljivog posuđa i njegu perilice posuđa, a zahvaljujući formuli protiv neugodnog mirisa svi mirisi u perilici posuđa neutraliziraju se kada se kapsula otopi. Somat Excellence Premium 5u1 kapsule posebno su dizajnirane za vrhunsko pranje u kratkim ciklusima i eko programu s niskom temperaturom, što omogućuje uštedu energije, vode i novca. Kao savršen "partner“ ovim briljantnim kapsulama, tu je i Somat Rinser sredstvo za ispiranje koje pruža dodatni sjaj posuđu i sprječava nastanak mrlja od vode i tragova kamenca. Pogodan je za sve vrste perilica i produljuje im vijek trajanja, jer sprječava stvaranje naslaga na ključnim dijelovima uređaja. Uzorci ovih vrhunskih proizvoda iz Somat obitelji, kao i „sengule za odvaliti“ by Melkior čekaju vas na "it“ mjestu u gradu, na PLACe marketu na Dolcu, već ovaj petak od 18 do 21 sat. Povedite društvo i #EnjoyTogether!
*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Somat.