Inspirirani četvrtom sezonom Netflixove serije ‘The Crown’ zavirili smo u arhivu fotografija kako bi se prisjetili brojnih izuzetnih detalja s vjenčanja koje se opisuje kao vjenčanje 20. stoljeća

Dvadesetogodišnja Diana i tridesetdvogodišnji Chareles vjenčali su se 29. srpnja 1981. godine i taj je dan u Velikoj Britaniji bio određen ako državni praznik. Lady Diana Spencer u pratnji oca došla je pred katedralu St. Paula, na vjenčanje koje je pratilo 3500 uzvanika, među kojima svi predsatvnici kraljevskih obitelji Europe, slavne osobe te predsjednici država i izlasnici vlada, te 750 miliona ljudi preko tv prijenosa. Vjenčanje se održalo samo pet mjeseci nakon zaruka, i nakon samo 13 zajedničkih susreta.

Vjenčanica princeze Diane postala je jedna od najslavnijih haljina svih vremena te haljina koja skriva i neke od tajni. Dizajnirali su je David i Elizabeth Emanule, mladi dizajnerski i bračni par, koji se u trenu našao pod okom javnosti zahvaljujući ovoj haljini. Dizajnerica je izjavila da je Diana, bez obzira na njenu mladost, znala što želi, pa je tako u pojasu imala ušivenu dijamantnu potkovicu kao simbol sreće. Ona je zahtijevala puf rukave, svilu, povlaku od sedam metara, starinsku čipku vezenu perlicama. Za izradu koristilo se 10000 komada bisernih perli! Cipele je izradio postolar Clive Shilton. Bile su to mokasine od satena i čipke, s niskom potpeticom urešene s 500 perlica, te detaljem inicijala, slova C & D ispod pete.

Kraljevsko vjenčanje nije moguće zamisliti bez tijare, i Diana je prema tradiciji nosil atijaru iz nasljeđa vlastite Spencer obitelji.Spencer tijaru je 1930-ih doradila slavna draguljarska kuća Garrard a istu su tjaru nosile na dan vjenčanja i Dianine sestre, Lady Sarah Spencer i Lady Jane Spencer.

Kraljevski je par u pratnji imao dva dječaka i pet djevičica. Prinčevi Andrew i Edward bili su kumovi, podrška princu Charlesu. Ceremonija je održana u katedrali St. Paula prema želji princa Charlesa, koja je mogla primiti čitav orkestar i svjetski slavni zbor. U skladu s tradicijom par je odabrao vjenčano prstenje izrađeno od velškog zlata.

Nakon ceremonije održan je svečani doručak za 120 uzvanika i to uBuckinghamskoj palači. Bila je poslužena riba u umaku od jastoga, piletina nadjevena janjetinom te jagode s šlagom. Bile su poslužene i torte, čak 27, a službeni slastičar je bio David Avery, glavni slastičar Royal Navy kuharske škole. Glavna torta je bila dekorirana Charlesovim grbom, obiteljsim grbom obitelji Spencer, te cvijećem, ružama, đurđicama i orhidejama.

Nikada nije obznanjena pjesma prvog plesa, ali govorkalo se da ja par plesao na izvedbe Lestera Lanina, američkog jazz i pop izvođača s orkestrom, koji je bio angažiran i za zaručničku zabavu princa Reinera III i Grace Kelly. I za kraj, naravno, bračno putovanje. Princeza je odabrala ružičasti outfit za putovanje vlakom u kuću u Hampshire, na isto mjesto gdje su kraljica i princ Filip proveli prvu bračnu noć. Nakon tri dana boravka zaputili su se na putovanje kraljevskom jahtom Mediteranom, u trajanju od 11 dana. Po povratku pridružili su se kraljevskoj obitelji u Škotskoj, u slavnom Balmoral dvorcu.

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia

Sve za vaše vjenčanje