Print Philip preminuo je u stotoj godini života, u jutarnjim satima 9. travnja 2021. što je i više nego dovoljan razlog za prisjećanje na ljubavnu priču kraljevskog para

Kraljica Elizabeta je izgubila voljenog supruga. Nakon više od 73 godine braka u kojem su jedno drugome bili oslonac i poticaj. Iza njih je i puno više od 73 godine braka (što ih čini i jednim od najdugovječnijih kraljevskih parova), tu su brojni usponi i padovi, dekade promjena, skandala ali i događaja za pamćenje. Iza njih je brak u kojem su dobili četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi!

A znate li kako su se upoznali tada mlada Elizabeta i Filip? Na vjenčanju princeze Marine od Grčke, inače Filipove rođakinje, kada je Elizabeta imala samo osam godina. Ali ljubav je zaiskrila nešto kasnije, kada je princ ima nepunih 19 a buduća kraljica 13 godina. Vezu su započeli dopisivanjem, a zanimljivo je da bez obzira što se Elizabeta mogla udati za koga kod je željela, ona je pristala na brak s Filipom, na brak iz ljubavi. Bez obzira na prvotna neslaganja s tom idejom, na kraju su se sa zarukama složili i Elizabetini roditelji ali uz uvjet da se sa službenim zarukama pričeka da princeza navrši 21. rođendan. Pa su zaruke javno objavljene 10. srpnja 1947. godine. A znate li priču o njihovom vjenčanju? Pročitajte, puna je zanimljivih detalja.

Prema informacijama dostupnim javnosti planira se jednostavna ceremonija pokopa jer to je bila i želja princa Filipa, a princ će biti pokopan u vrtovima Frogmore na području dvorca Windsor.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje