Da je kontinentalni turizam apsolutni hit dokaz je sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju. Samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od čak 127 posto. Ove podatke iznijela je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije na prošlotjednom predstavljanju turističke ponude ovog kraja u Zagrebu. Iako ovaj kraj ima bogatu turističku ponudu, najbolji mamac za posjet ovom kraju svakako je gastro ponuda. Mi smo odabrali tri poznata baranjska recepta, gotova u 10 minuta, a koja će odlično "sjesti" nakon dobrog (prvomajskog) roštilja.
Carski drobljenac
Sastojci: 200 g brašna, 0,4 l mlijeka, 4 jaja, 100 g šećera, 100 g grožđica. šećer u prahu (po potrebi), 0,05 l ulja, 2 jabuke
Priprema: od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke, mlijeko, brašno i šećer izmutite, umiješajte bjelanjke, dodajte grožđice i rahlo izmiješajte. Na zagrijanu tavu s uljem istresite smjesu koju s jedne strane zapečete i okrenete, pa tako sve izdrobite i ispecite do kraja. Servirajte sa šećerom u prahu i svježe izmiksanim jabukama kojima ste prethodno ogullu koru.
Šokačke palačinkeSastojci (za 8 palačinki): 400 g oraha, 50 g grožđica, 100 g šećera, 4 žumanjka, 0,4 l vrhnja, 4 žlice meda
Priprema: napravite nadjev od oraha, grožđica, meda i šećera. Napunite palačinke s ovom smjesom i savijte ih u sarmice. Promiješajte vrhnje i jaja, prelijte smjesu preko palačinki i zapecite ih u pećnici.
Rezanci s orasima ili makomSastojci: 1 kg domaćih širokih rezanaca, 0,35 kg mljevenih oraha (ili maka), 2 vanilin šećera, 0,15 kg šećera, 0,15 kg maslaca, 0,005 kg mljevenog cimeta
Priprema: tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, a potom i kratko popržite (sotirajte) na maslacu. Servirajte na tanjur i pospite smjesom od mljevenih oraha, šećera, vanilin šećera i cimeta. U mljevene orahe možete dodati i grožđice prethodno namočene u mješavini vode i ruma.
Autor: D. P.
Fotografije: Dražen Bota