Nagrađivani književnik i poznavatelj povijesti gastronomije Veljko Barbieri u izdanju Profila objavio je novu knjigu naziva ‘Hrvatska kuhinja’. Riječ je o svojevrsnom nastavku njegova hita ‘Priča o dalmatinskoj kuhinji’, a nudi 606 recepata iz svih krajeva Hrvatske. Knjiga je podijeljena na poglavlja: predjela i salate; juhe; rižota, tjestenine, kruhovi; jela od povrća; jela od mesa; jela od ribe, rakova, školjaka, glavonožaca, žaba i puževa te kolači, a Veljko nam je sam otkrio koliko je dugo i kako prikupljao recepte.

Story: Što se sve nalazi među 606 recepata koje sadrži vaša nova knjiga? Knjiga predstavlja sintezu recepata koje sam prikupljao posljednjih deset godina. Jedan je dio već bio objavljen, ali to je manjina. Sva su jela temeljena na tradicionalnoj gastronomskoj ponudi naših prostora. No teško ih je objediniti zato što je naša nacionalna kuhinja bogata i razdijeljena. Svaka regija ima svoju posebnost. Story: Koji biste od recepata izdvojili? Ne mogu ništa izdvojiti. Teško je zato što su to sve jednakovrijedni recepti. Prikupljani su godinama i u korpusu  funkcioniraju kao hrvatska kuhinja. Riječ je o knjizi koju sam radio u suradnji s drugim autorima, a zbog emisije ‘Jelovnici izgubljenog vremena’, imao sam priliku krenuti u prikupljanje građe. Objedinio sam je u nešto što ima veze s kuhinjom naših prostora koja je produkt raznih utjecaja. Story: Koji je tip kuhinje s naših prostora vama najdraži? Kao mediteranac sigurno naginjem mediteranskoj kuhinji, no kako sam odgojen da cijenim hranu, jela dijelim jedino na dobra i loša. Razgovarala: Nikolina Kunić Foto: Profil