Nakon dana natjecateljskog kuhanja uživo i izvanrednih prikaza kulinarskog umijeća nekih od najtalentiranijih mladih kuhara u jugoistočnoj Europi i Mediteranu koje se održavalo u Visokoj školi Aspira, S.Pellegrino Young Chef Akademija priznala je Grigorisa Kikisa kao pobjednika regionalnog finala natjecanja koje je održano 8. studenoga u Zagrebu, uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko 

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko 

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko 

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko 

Grigoris Kikis, izdvojio se iz konkurencije pobjedom preostalih 9 kuhara te mu je pripala čast da sudjeluje u velikom finalu natjecanja koje će se održati u Milanu, 2023. godine. Grigoris je osvojio renomirani žiri vrhunskih i svjetski poznatih chefova, svojim prepoznatljivim jelom nazvanim “The Story od Cod”. Grigoris je kroz svoje jelo prikazao grčku gastronomsku kulturu kroz spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija korijenima i poviješću uz pojavu složenosti kroz jednostavnost poruke su koje nadahnjuju njegovo autorsko jelo.

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko Grigoris Kikis

“S.Pellegrino Young Chef natjecanje pružilo mi je jedinstvenu priliku da pomaknem svoje granice i postanem još kreativniji u svakodnevnom životu kuhinje svog restorana. Bilo je to tako zabavno i inspirativno upoznati toliko talentiranih i ambicioznih kuhara i kreatora, sudionika, mentora i članova žirija koji su razmjenjivali ideje, povezivali se i inspirirali jedni druge. Mislim da je ovo zapravo bio najbolji dio natjecanja i jako sam zahvalan S.Pellegrino Young Chef Akademiji na mom sudjelovanju i svima koji su vjerovali u mene i pomogli mi da postanem kuhar kakav sam danas. Ove dvije nagrade svakako pripadaju njima! Vidimo se u Milanu!” – izjavio je Grigoris Kikis, ovogodišnji pobjednik regionalnog finala Južne Europe i Mediterana.

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko 

Kako bi pomogla Grigorisu Kikisu, na njegovom putu do velikog finala u Milanu, dodjeljena mu je mentorica Georgianna Hiliadaki, chef i suosnivačica Funky Gourmet restorana s 2** Michelinove zvjezdice u Ateni, te restorana Opso, Ino & PittaBun u Londonu. Georgianna je također nagrađena kao 5. najbolja kuharica na svijetu 2017., prema Best Chef Awards i najbolja kuharica u Ateni u Grčkoj tri uzastopne godine 2017.-2019. Georgianna će Grigorisa mentorirati uz smjernice kako poboljšati autorsko jelo i podržati ga u pripremi za međunarodno finale.

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb, chefovi, mentori i članovi žirija

Kao i u izdanju natjecanja u 2019./21. godini, trenutno natjecanje donosi i tri dodatne nagrade uz glavnu nagradu: Nagradu S.Pellegrino za društvenu odgovornost za koju glasa Udruga održivih restorana koja vodi program Food Made Good, nagradu Acqua Panna za povezanost u gastronomiji za koju su glasali mentori natjecanja, te Fine dining lovers Food for Thought nagradu za koju su glasali Fine Dining Lovers čitatelji.

S.Pelegrino Young Chef Academy Zagreb
SPYCA Ivan Dimnjaković , Vedran Metelko Ivan Tartaro, Grigoris Kikis i Žiga Koprivc

Zajedno s Grigorisom Kikisom, koji je dobio priliku natjecati se za S.Pellegrino Young Chef Academy Award 2022.-23. u velikom finalu u Milanu, tri su mlada kuhara također nagrađena na regionalnom finalu i korak su bliže dostizanju velikog finala natjecanja:

S.Pellegrino nagradu za društvenu odgovornost osvojio je ŽIGA KOPRIVC, s jelom imena: “Just the two of us”
Acqua Panna nagradu za povezanost u gastronomiji osvojio je predstavnik Hrvatske, IVAN TARTARO iz zagrebačkog restorana Mano2, s jelom imena: “Grounded Roots”
Fine Dining Lovers Food for Thought nagradu također je osvojio pobjednik regionalnog finala GRIGORIS KIKIS, s jelom: “The Story of Cod”

Najave i novosti o uzbudljivoj inicijativi čiji je cilj otkriti i njegovati briljantne talente koji su sposobni pomicati granice gastronomije možete pronaći i pratitiovdje.