Na poziv inicijative Mediterranean Women Chefs u Hrvatskoj je zadnjih dana boravila kolumbijska chefica Leonor Espinosa, dobitnica nagrade The World's Best Female Chef za 2022. godinu u izboru World's 50 Best Restaurants. Za sve koji prate gastro scenu to je gostovanje bilo izuzetno zanimljivo ali ono se pokazalo vrijednim pažnje i za širi regionalni poslovni krug, jer priča koju je u sklopu konferencije “Redefining Success” s okupljenima podijelila slavna chefica jedna je od onih koje potiču žene diljem svijeta bez obzira na profesiju.

Konferencija Redefining Success
Foto: Mediterranean Women Chefs

Konferencija “Redefining Success” je na zanimljiv način pristupila temi kako žene na vodećim pozicijama mogu mijenjati društvo, temi o uspjehu i uspješnim ženama kako u gastronomiji tako i u drugim profesionalnim područjima, s namjerom da se priča o uspjehu približi bez ukazivanja isključivo na brojne realne probleme i izazove s kojima se na globalnom planu žene svakodnevno susreću. Svoje su priče s publikom podijelile chefica Leonor Espinoza, njezina kćerka i poslovni partner, Laura Hernández Espinosa, Selma Prodanović, potpredsjedica European Business Angel Network, Dajana Mrčela, CEO Saponije i Kandita, Katarina Kecko, partner i član uprave Audit Services KPMG Hrvatska te Danijela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum.

Konferencija Redefining Success
Sudionice konferencije Redefining Success - Katarina Kecko, Selma Prodanović, Ingrid Badurina Danielsson, Dubravka Tomeković Aralica, Leonor Espinosa, Laura Hernández Espinosa Foto: Robert Gašpert

Gostovanje chefice je važno jer je Leonor Espinosa više od chefice, ona je i ključna figura u ponovnom rađanju kolumbijske gastronomske kulture. Prošle je godine restoran preselila na novu lokaciju te zacrtala novi smjer koji se temelji na konceptu "Ciclo Bioma" a kroz koji vodi na putovanje gastronomskom kulturom Kolumbije te ujedno predstavlja inovativni način korištenja tradicionalnih namirnica i začina. Zanimljivo je kako se pod istim krovom restorana nude dva koncepta - prostor u kojem kreativne menije razvija i poslužuje Leonor, te prostor u kojem njezina kćerka Laura Hernández Espinosa iste sastojke priprema u jednostavnijim kombinacijama uz posluživanje tradicionalnih pića i koktela koje sama razvija. 

Gastronomija je pokretač ekonomskog i društvenog razvoja, a kuhanje je alat za transformaciju“, s ponosom je istaknula Leonor Espinosa, čiji je društveni angažman i globalno potvrđen.

Konferencija Redefining Success
Foto: Robert Gašpert

Prilikom dodjele nagrade The World's Best Female Chef za 2022. godinu, William Drew, direktor The World's 50 Best Restaurants, je izjavio: “Leonor Espinosa postala je ikonom generacije Latinske Amerike braneći biološku i kulturnu raznolikost svoje zemlje kao nitko drugi. Ona je samouka kuharica koja spaja kulinarske inovacije s opsežnim znanstvenim istraživanjima, posvećena otkrivanju novih znanja i podučavanju. Oduševljeni smo što njezin nevjerojatan rad možemo nagraditi ovom nagradom."

Chefica Espinoza i kćerka Laura, koja je i glavni sommelier restorana, glavna su snaga i neprofitne organizacije FunLeo, osnovane 2008., kroz koju djeluju te zajedno istražuju autohtone sastojke i tehnike što je ujedno i inspiracija za jelovnik restorana Leo. Kroz udrugu one intenzivno rade na edukaciji lokalnih ruralnih zajednica, čime aktivno podržavaju ekonomski razvoj ali i zdravlje tih zajednica. Na taj se način brinu i o očuvanju kulinarskih tradicija, a njihova se kuhinja zasniva isključivo na autohtonim namirnicama iz Kolumbije.

Konferencija Redefining Success
Foto: Robert Gašpert

Priča koju je ispričala chefica Espinoza jedna je od onih koja potvrđuje kako je uspjeh potvrda rada, smjelosti i upornosti, a zanimljivo je za istaknuti kako je ona uz to što je chefica i ekonomistica te akademska slikarica, a za nju je hrana – umjetnost, ali i puno više od toga. U gastronomskom izričaju ona kroz svoju kuhinju primijenjuje pristup kakav je gajila i u umjetnosti - kroz istraživanje, promatranje i eksperimentiranje. Sve je to dio izuzetnog mozaika u kojem je svaki dio važan i s porukom, od odabira jela, prezentacije, tanjura koje izrađuju lokalni umjetnici do predanosti ideji promocije Kolumbije te poticanja žena iz zajednica diljem zemlje.

Osim sudjelovanja na konferenciji “Redefining Success” u zagrebačkom hotelu Esplanade chefica Espinosa bila je te večeri i domaćica ekskluzivne večere na kojoj su kuhale najbolje hrvatskih chefica, Ana Grgić Tomić, chefica Hotela Esplanade, Trofej Chef godine Gault&Millau Croatia 2022, Michelin Green Star, Vesna Miletić, chefica restorana Tač - Zagreb, Gault&Millau Croatia Trofej tradicijske kuhinje 2019, Michelin Bib Gourmand, Sandra Tahirović, chefica restorana Zora bila - Split, Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2020, 3 toke, Gabriela Filca, sous chef restorana Nebo - Hotel Hilton Costabella - Rijeka, 3 toques Gault&Millau Croatia, 1 Michelin*, a deserte pripremaju Mirjana Špoljar, slastičarka Hotela Esplanade i njezin tim. Koktel dobrodošlice pripremila je Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i potpredsjednica zaklade FunLeo. Cilj ove donatorske večere bio je prikupljanje sredstava za potporu za slanje mlade hrvatske talentirane chefice ili studentice kulinarstva na praksu u neki od vodećih svjetskih restorana.

Boravak u Hrvatskoj chefica Espinosa je kroz program inicijative Mediterranean Women Chefs u društvu najboljih hrvatskih chefica posvetila otkrivanju hrvatske gastronomije, te je se na simpatičan način osvrnula na posjet zagrebačkom Dolcu, uživala u restoranu Tač u kojem je Vesna Miletić, vlasnica i chefica restorana, predstavila najbolje od namirnica i jela vezanih uz hrvatske regije, zaustavila se na Plešivici te u duruštvu kćeri i domaćina uživale na Kvarneru gdje ih je s posebnom pažnjom u Plavom podrumu ugostila Danijela Kramarić. Zasigurno lijepo iskustvo koje će približiti doživljaj Hrvatske slavnoj chefici ali i široj zajednici u kojoj žene imaju nezaobilaznu ulogu.